Den Helder20140801-01 Vrijdag 1 augustus, de eerste dag van de LVBHB Jubileumreünie in Den Helder, begon goed georganiseerd met rondleidingen op de marinewerf, een inkijkje bij het Marinebedrijf.
Van plasmasnijders tot naamborden met goud-op-snee, van landingsvaartuig tot duikboot, de met gele helmen getooide LVBHB-ers kregen een kijkje achter de schermen en de belangstelling zowel als het enthousiasme van de rondleiders was groot.
Den Helder20140801-02In de loop van de dag kwamen nog meer schepen binnen en Den Helder liep vol. Veel oude bekenden, hernieuwde kennismakingen, nieuwe contacten maar toch tijd om even te ontspannen.
Den Helder20140801-03Flanerende Heldenaren waren er genoeg en de ‘banners’ werden gretig gelezen.
Den Helder20140801-04De algemene (zomer) ledenvergadering begon te laat, een lange rij bij binnenkomst (het terrein is toch groter dan gedacht!) en veel stof om bij te praten bij de koffie, direct bij binnenkomst aangereikt werd. Beregezellig, dat wel.
Den Helder20140801-05De burgemeester van Den Helder hield een inspirerende toespraak en maakte de verzamelde LVBHB-ers enthousiast voor deze stad met onvermoede kwaliteiten.
Den Helder20140801-06
Intermezzo was natuurlijk het Groot Niet Te Vermijden Reüniekoor met het traditionele reünielied.
Daarna was het de beurt aan Musselkanaal om de reunie 2015 nog eens aan te prijzen. Hasselt en Rotterdam mochten hun kanditatuur voor 2017 presenteren (Vreeswijk is gastheer voor 2016) waarbij ook Hasselt de burgemeester in de strijd wierp. Het stemmen via briefjes bleek na de lange pauze ongeldig zodat een rommelig verlopende hoofdelijke stemming noodzakelijk was met als resultaat dat Hasselt met 68 tegen 56 stemmen de kandidatuur won.
Misten we wat? Ja! Wat was er gezegd tijdens de receptie voor externe genodigden die ‘s middags op de Terra Nova was gehouden? Tijdens de ledenvergadering werd het jubileum van de LVBHB alleen genoemd door twee burgemeesters en het Rotterdamse hoofd van de Havendienst. Wel is het nu zeker dat voortaan de Jaarstukken, het jaarverslag van de vereniging, niet meer op papier in de brievenbus vallen maar digitaal afgeleverd worden. Het was daarna nog lang onrustig op de schepen onder het genot van een drankje.