Bestuur

Aan het begin van het verslagjaar bestond het bestuur van de LVBHB uit:

  • Aat van der Giessen, voorzitter
  • Oluf van Oosterom, wnd secretaris
  • Govert van Wesel, penningmeester en vice-voorzitter
  • Hanneke Ouwens
  • Boudewijn de Haas
  • Ruut Louwers
  • Hans Verël

In de wintervergadering traden Govert van Wesel en Ruut Louwers volgens rooster af. Beiden werden herbenoemd, zij het dat Govert te kennen heeft gegeven na zes jaren het penningmeesterschap graag aan een ander te willen overdragen.

Nieuw in het bestuur werden benoemd Jan van Zonneveld en Martijn Vermeer. Govert van Wesel heeft in het verslagjaar het penningmeesterschap waargenomen.

In mei verslechterde de gezondheid van Aat van der Giessen ineens heel snel. Aat overleed nog diezelfde maand.
Vanaf juni heeft Govert van Wesel daarom het voorzitterschap waargenomen.

vergaderingen

Het bestuur vergaderde – zoals gebruikelijk – iedere eerste woensdag van de maand in de kantine van het Havenmuseum te Rotterdam, waar al jarenlang gastvrijheid wordt genoten.
De werkzaamheden van het bestuur gedurende het verslagjaar werden natuurlijk zeer bepaald door het onverwachte verlies van de voorzitter. De zorg om lopende zaken zo veel als mogelijk normaal doorgang te laten vinden en tevens de agenda van Aat voor de rest van het jaar op te vangen slokte veel tijd op.
Het bestuur is zijn assistent, Lynda Persoon, heel dankbaar dat zij haar in 2009 geplande afscheid als assistent een paar maanden heeft willen uitstellen. Dat heeft het ons een flink stuk gemakkelijker gemaakt om ons werk te doen.

In het vooruitzicht dat in de wintervergadering 2010 Hanneke Ouwens en Boudewijn de Haas zouden aftreden en niet herkiesbaar zijn, besloot het bestuur om het tweede halfjaar van 2009 in de eerste plaats op zoek te gaan naar vervanging van deze twee en mogelijk nog een derde nieuw bestuurslid en pas daarná op zoek te gaan naar een nieuwe voorzitter. Afgesproken werd dat Govert van Wesel het voorzitterschap tot uiterlijk de wintervergadering 2011 zal blijven waarnemen.

Aldus luidde in de zomervergadering in Tilburg, die overigens geheel gewijd was aan de herdenking van onze overleden voorzitter, het voorstel van het bestuur, dat de instemming van de vergadering kreeg.

werkgroependag

In de tweede helft van het verslagjaar ging de aandacht van het bestuur vooral uit naar het tot een zo goed mogelijk slot brengen van een al lang lopende gedachtewisseling rond behoud, documentatie en restauratie van schepen en hoe de LVBHB op dit gebied beter dan voorheen aan haar doelstellingen zou kunnen beantwoorden. De inhoud van een notitie van de leden Gerding, Settels, Touwen en (Bart) Vermeer, die in de zomer van 2009 over dit onderwerp verscheen, bleek een uitstekend aanknopingspunt te bieden voor het bestuur om de eigen ideeën hierover te ordenen en daar vervolgens de werkgroependag aan te wijden in de vorm van een informeel debat onder geïnteresseerde leden.
Mede dankzij de manier, waarop oud-voorzitter Edu van de Velden het dagvoorzitterschap vervulde, kan de LVBHB terugzien op een zeer geslaagde werkgroependag 2009. Aan de wintervergadering 2010 kan op basis van alle verzamelde materiaal een richting voor toekomstig beleid worden voorgelegd.

penningmeester

In het najaar van 2009 sprak het bestuur met diverse leden over een mogelijk bestuurslidmaatschap, ingaande de wintervergadering 2010. Als vrij vroegtijdig bleek Auke Boom een goede kandidaat-penningmeester te zijn, die vanaf september 2009 aan de bestuurswerkzaamheden is gaan deelnemen. Auke heeft als “boekhouder” in de afgelopen maanden al veel werk verzet en daarmee uitkomst geboden voor wat te veel hooi op de vork van een waarnemend voorzitter en tevens waarnemend penningmeester.

extern

Op het externe vlak zijn de voorbereidingen voor de LVBHB-reünie 2010 in 2009 goed op gang gekomen. Hans Verël is liaison tussen het bestuur en de plaatselijke reüniecommissie, die op een zo uitstekende manier aan het werk is, dat het bestuur dat met een gerust hart kon overlaten.

Dat was in het verslagjaar wat minder het geval met de voorbereidingen voor SAIL-Amsterdam 2010. De gezamenlijke FONV-commissie onder leiding van Oluf van Oosterom, die daarmee is belast, heeft (wederom) stevig met de SAIL-organisatie moeten onderhandelen om te zorgen dat het nationale varend erfgoed straks op een aanvaardbare manier vertegenwoordigd kan zijn tijdens SAIL-2010.

Eveneens onder FONV-vlag nam Oluf van Oosterom deel aan het Nationaal Platform Waterrecreatie, waar onderwerpen als “varen doe je samen” en bewegingen om opnieuw een soort van vaarbelasting in te voeren (rapport van de commissie-Gabor) de aandacht vroegen.

Een bron van zorg was het functioneren van de FONV en in het bijzonder het onder de FONV ressorterende beheer van de Nationaal Register Varende Monumenten. Met te grote regelmaat ontving het bestuur van leden klachten over het onvoldoende functioneren van het beheer, dat bleek uit veel te lange doorlooptijden van inschrijvingen en zelfs het vrijwel tot stilstand komen van de afhandeling van bezwaren. Noodgedwongen heeft het bestuur op dit punt wat te weinig aandacht kunnen geven in 2009. De intentie is er om de communicatie in elk geval meer aandacht te geven, maar ook alle werk in FONV-verband wordt door vrijwilligers verricht en dat dwingt tot enige terughoudendheid bij het leveren van kritiek.