Van Trudy Boom, namens de commissie Aanbrengtocht via de Zaan

Welkom in Wormerveer

Welkom in Wormerveer

Verzamelpunt Wormerveer
Ruim veertig schippers hebben zich opgegeven om naar Wormerveer te komen vanaf zaterdag 26 juli. Auk en Trudy Boom liggen dan met hun motortjalk Aphrodite in Wormerveer klaar om verdere informatie te verstrekken.
Wie zich aangemeld heeft, heeft via de mail informatie gekregen over de activiteiten. Op maandagavond 28 juli houden we een schippersontvangst in de voormalige natuurvoedingswinkel De Knapzak. Daar is een foto-expositie ingericht en er wordt een lezing gegeven over de Wormerveerse Schipperij. Op dinsdagochtend 29 juli maken we een puzzelvaartocht over de Zaan. Daaraan kan iedereen met zijn eigen schip meedoen. ’s Middags is er een keuzeprogramma met diverse onderdelen, zoals molenbezoek, waarvoor men zich moet opgeven.
Dinsdag 29 juli sluit ook een groep schepen vanuit Dordrecht bij ons aan, waaronder de Terra Nova, de Res Nova en een aantal zalmschouwen. Dinsdagavond sluiten we ons Wormerveerse programma af met een prijsuitreiking, gezellig samenzijn en vooral ook veel muziek.

Cacaovervoer over de Zaan

Cacaovervoer over de Zaan

Werkzaamheden Wilhelminasluis
De Wilhelminasluis in Zaandam wordt vernieuwd. Deze zomer is de sluis nog niet gestremd voor de beroepsvaart, maar vanwege de werkzaamheden wordt de pleziervaart aangeraden zoveel mogelijk een andere route te kiezen. Wie geen andere mogelijkheid heeft in verband met hoogte mast of diepgang kan door de Wilhelminasluis. We hebben overleg met de Havendienst over het binnenvaren van de schepen die zich bij ons aangemeld hebben. We worden op de hoogte gehouden van de actuele ontwikkelingen en wij zullen de schippers informeren via mail en de website.
Voor de pleziervaart is in Zaandam de oude ‘Groote Sluis’ (28 x 5.10 m, doorvaarthoogte 3 m) weer in werking gesteld en deze wordt bediend door vrijwilligers. Andere alternatieve routes zijn het Noordhollandsch Kanaal via Purmerend (maximale hoogte 6,85 m) en de hoge mastroute (maximale hoogte 18 m) via de Schermersluis in Nauerna (29,50 x 5,65 m, diepgang 1,40 m). De Provincie heeft toegezegd dat de bruggen in de Nauernasche Vaart zo soepel mogelijk bediend zullen worden.

Houtzaagmolen Het Jonge Schaap

Houtzaagmolen Het Jonge Schaap

Evenement in Alkmaar
Op woensdag 30 juli varen we naar Alkmaar. Hier maken de schepen onderdeel uit van de Noord-Holland Biënnale 2014, een manifestatie op het grensvlak van kunst en gebiedsontwikkeling, met dit jaar als thema het Noordhollandsch Kanaal. De organisatie van de Biënnale ligt niet bij de LVBHB, maar de commissie ‘Aanbrengtocht via de Zaan’ is er wel bij betrokken als contactpersoon naar de schippers. Er staan nu ruim vijftig schepen op de lijst voor Alkmaar. Onze historische vaartuigen zullen een prachtig decor vormen in de gracht Luttik Oudorp: scheepsbedrijvigheid weer terug in de stad. De grotere schepen komen aan de kade van het Noordhollandsch Kanaal te liggen. We worden woensdagochtend 30 juli vanaf 11.00 uur in Alkmaar verwacht. Er wordt gewerkt aan een programma voor het publiek, maar het binnenvaren van onze vloot is natuurlijk al een evenement op zich! De inschrijftermijn voor Alkmaar is inmiddels verstreken.

Markant fabriekspand in Wormerveer

Markant fabriekspand in Wormerveer

Overnachten bij Nauerna
Om de reünie te bezoeken zullen veel schippers korte of langere tijd onderweg zijn. Dichtbij Nauerna, in het zijkanaal C tussen Spaarndam en het Noordzeekanaal is een goede tussenstop mogelijk bij de Jachthaven W.V. IJmond, waar leden van de LVBHB 50% korting krijgen. Gedurende 2014 wordt hen een dagtarief van 0,50 euro per meter in rekening gebracht (exclusief toeristenbelasting, die moet worden afgedragen). Reserveren kan via de site http://www.wvijmond.nl en daar is ook informatie over de bruggen in de A9 en N202 te vinden.
Voor meer informatie Trudy Boom: trudy@aukboom.nl of 075 6212028 / 06 5383 2704.