Rijkswaterstaat streeft ernaar dat alle schepen die in Nederland varen gebruik gaan maken van AIS (Automatic Identification System). AIS is een navigatieondersteunend systeem en bedoeld om de binnenwateren in Nederland veiliger en efficiënter te maken. Vooral op drukke Europese vaarwegen is extra informatie over een schip wenselijk.

Binnenvaartondernemingen kunnen voor de aanschaf en inbouw van een AIS-apparaat subsidie aanvragen bij SenterNovem. Ook een particulier die eigenaar is van een binnenschip langer dan 20 meter kan subsidie aanvragen.

Met de subsidieregeling stimuleert de overheid de binnenvaartsector tot het inbouwen van een AIS-apparaat. De subsidie is bedoeld als financiële tegemoetkoming voor de aanschaf van het systeem.

Als u meer wilt weten over de techniek achter AIS kunt u het best beginnen op Wikipedia.

Voordelen

Schepen die zijn voorzien van een AIS-apparaat (ook wel AIS-transponder genoemd) verzenden en ontvangen automatisch informatie van andere schepen die zijn uitgerust met AIS en informatie van de vaarwegbeheerder. Dit maakt het mogelijk om:

  • de veiligheid van het scheepvaartverkeer te verhogen.
  • De bestaande infrastructuur op de vaarweg beter te benutten. Bijvoorbeeld door coördinatie van ligplaatsen, beheer in havens, of de verbeterde afwikkeling van weg- en scheepvaartverkeer bij beweegbare bruggen.
  • Efficiëncywinst te realiseren bij de RWS verkeersposten en bediencentrales.
  • De logistieke planning van verladers en terminals te verbeteren.

 

Subsidiebedrag

De subsidie is een vast bedrag van € 2.100 per AIS-apparaat per schip. Nadat het gecertificeerde AIS-apparaat is geïnstalleerd kan vanaf inwerkingtreding van de regeling tot en met 31 december 2012 (of zoveel eerder als het subsidiebudget uitgeput is) subsidie worden aangevraagd met dit aanvraagformulier.

Meer over deze regeling vindt u op de website van SenterNovem. Meer over AIS vindt u op de website van Rijkswaterstaat.

(Bron: Website SenterNovem)