Het kunstwerk dat tijdens de Erfgoedtour vorm heeft gekregen moet ergens een bestemming krijgen. We zijn daarmee bezig maar de plek is nog niet bekend.
De dekschuit gaat weer terug naar Rotterdam
Wat in ieder geval moet is dat de geleende dekschuit weer terug gaat naar Rotterdam. De dekschuit wordt daar ingezet voor andere evenementen; als eerste de Open Monumentendagen (14/15 sept). Dat betekent dat de dekschuit uiterlijk op 7 september weer helemaal in de staat moet zijn waarin we hem een aantal maanden geleden in bruikleen hebben gekregen.
Het kunstwerk moet er dus af, alle losse materialen ook en er moet weer een verfje op. De door ons aangebrachte reling blijft wel staan.
Het kunstwerk moet op een fundering worden geplaatst om te kunnen hijsen en verplaatsen
De basis van het kustwerk is een vrij licht frame van H-balk dat aan de dekschuit is vast gelast. Op de volgende foto (gemaakt in Zeeland) is te zien dat het frame op 5 punten is vast gezet.
Hiermee is Marten Winters aan de slag gegaan en heeft en een heleboel onderdelen aan bevestigd. Alles bij elkaar veel gewicht maar het draagt niet of nauwelijks bij aan de sterkte van het frame. Doordat het geheel is vast gelast aan de dekschuit blijft de vorm intact. Maar het kunstwerk is op dit moment niet hijsbaar; dat zou naar verwachting tot onherstelbare vervorming en schade leiden.
Dit betekent dat het kunstwerk op een (heel) stevige fundering moet worden vast gelast die als het ware de dekschuit vervangt. Daartoe hebben we kokerbalk 220 x 220 x8 ingekocht. Die wordt a.s. woensdag 28 augustus in Vreeswijk afgeleverd. Als de wind voldoende gaat liggen is de Limburgia met dekschuit dan ook weer in Vreeswijk gearriveerd.
Wat is het plan?
Plan is om op woensdag 28 augustus ’s morgens om 10.00 uur in Vreeswijk te starten met het zo veel mogelijk opruimen en ontruimen van de dekschuit. Een deel van de materialen zal niet gebruikt worden bij het voltooien van het kunstwerk en kan retour (naar museumobjecten) of de oud-ijzer bak in. Wat nog wel gebruikt wordt leggen we op pallets netjes op het voor- of achterdek.
Zodra de kokerbalk (wordt geleverd in stukken van ruim 3 meter) gearriveerd is kunnen we daarmee aan de slag. Idee is om het kunstwerk stukje bij beetje iets op een plek op te krikken en er dan een kokerbalk onder te leggen waarop het kunstwerk vast gelast wordt. Zo doen we dat dan voor alle 5 steunpunten en tussendoor worden de kokerbalken zo veel mogelijk aan elkaar verbonden en gefixeerd. Daarmee zijn we naar verwachting ook donderdag 29 augustus en vrijdag 30 augustus nog wel bezig……De lier wordt ook op de fundering geplaatst en als alles weer een geheel is ken er aan de fundering worden gehesen. Dat kan niet in Vreeswijk omdat het totaalgewicht (naar schatting 4 a 5 ton) te veel is voor de kraan aldaar. In het ideale geval wordt het geheel op de plek van bestemming er af gehesen met een flinke kraan.
Wie wil/kan meehelpen op 28 en/of 29 en/of 30 augustus??
Als Rust Roest (= Lia en Rolf van der Mark) deze klus alleen moet doen krijgen we dat nooit in drie dagen voor elkaar. Het bewerken, verplaatsen en plaatsen van de kokerbalken (per stuk ongeveer 200 kg!) is fysiek zwaar en vergt meer mankracht. Het is maar de vraag of en hoeveel we van de faciliteiten van de werf gebruik kunnen maken. Dat gaan we nog wel overleggen maar we kunnen/willen de planning van de werf niet verstoren. Het is al geweldig dat we daar de klus op mogen pakken!
Praktische informatie:
Wanneer zijn de kunst-klusdagen?
Woensdag 28 augustus 10.00 – 17.00
Donderdag 29 augustus 9.00 – 17.00
Vrijdag 30 augustus 9.00 – 17.00
Plaats: museumwerf Vreeswijk Wierselaan 113 Nieuwegein
Kosten (bijv. reiskosten ; geen uren) zijn declarabel
Eigen gereedschap (slijptol, lasapparaat) is niet echt nodig maar wel erg handig.
Uiteraard zorgen we voor een natje en droogje!
Opgave svp bij ondergetekende (voorzitter@lvbhb.nl of 0629264252)
Rolf/Lia van der Mark