Foto: Marco Zwinkels (www.marcozwinkels.nl)

OKWH 4 en 5 juni 2011


Ruim dertig schepen, meest Westlanders, met ruim 100 opvarenden verzamelden zich op zaterdag 4 juni in de haven van de Watersportvereniging-Braassemermeer voor het Onderling Kampioenschap Westlander Hardzeilerij (OKWH) 2011, georganiseerd door het Westlander Schippers Collectief met assistentie van de WSV-B. De helft van die schepen verscheen zaterdagmorgen, zaterdagmiddag en zondagmorgen aan de start voor een drietal wedstrijden. Voor veel schippers was het even wennen om zeilend te starten op vlag- en hoornsignalen van het startschip en dan een nog onbekend aantal rondjes driehoeksbaan te gaan varen met achtereenvolgens een indewinds, een halfwinds en tot slot een voordewinds rak. Zaterdag scheen de zon volop en woei er de hele dag een flinke 5 à 6 uit het Noorden, zondag was het bewolkt en zakte de wind een beetje in tot een kleine 5. Prachtig zeilweer dus!

De organisatie had vooraf een keurig boekje verspreid met een heel duidelijke uitleg van een zo beperkt mogelijk aantal wedstrijdregels als aanvulling op het BPR. Dat bleek prima te werken, omdat de zeilers en de wedstrijdleiding met de toepassing ervan en met het niet-toepassen ervan als goed zeemanschap en sportief zeilen daaraan in de weg stonden geen enkele moeite hadden: er werd niet geprotesteerd, er werd niet gediskwalificeerd en ik heb slechts gehoord van één geval waarin een strafrondje moest worden gemaakt.

De eerste start op zaterdagmorgen verliep wat warrig, omdat schippers heel verschillende inschattingen maakten over waar ze met hun schip zouden moeten zijn om precies op het startsein de startlijn over te varen. Dat en de onderlinge snelheidsverschillen maakten dat de wedstrijdleiding de handen vol had om bij te houden wie waar lag, maar voor de vele toeschouwers was het een erg mooi schouwspel om het hele Braassemermeer nu eens vol te zien met klassieke schepen met dito tuigage, die het water dun voeren. Bij de start op zondagmorgen bleken de schippers al veel geleerd te hebben en zagen we veel meer gedrang in het startvak in de laatste minuut voor de start viel en dus spannende duels in de loop van de race.

Op de steigers en in het clubhuis van de WSV-B was het ronduit gezellig en voor de inwendige mens werd prima gezorgd met een Indisch buffet en uiteraard de bijbehorende natte versnaperingen om de sambal wat weg te spoelen.

Alles bij elkaar was het een goed geslaagd experiment en evenement, dat ook wedstrijdleidster Marijke van der Stadt aan het einde ontlokte dat we toch vooral volgend jaar terug moeten komen. Met die uitnodiging aan boord vertrok de vloot in de richting Vinkeveen, waar volgende week om de Geuzenpenning wordt gevaren.

U vindt een uitgebreide fotoreportage op de Picasa-pagina’s van Mark van Uffelen.

Uitslagen

Groep A
1. Tijdgeest
2. Antonius
3. Onderneming
4. Zwethvaer
5. Nostalgie
6. Jacomina
7. Alida Clasina
8. Blauwe Beer
9. Jozephina
10.’t Knechtje

Groep B
1. Oude Bok
2. Marie
3. Gantel
4. Hendrik
5. Vertrouwen
6. Muskaat
7. Eigen Wijsheid