Varend erfgoed mag 51 weken van het jaar in Sneek liggen. Alleen in de Sneekweek niet. Tenminste niet in het centrum. In die week moeten schepen groter dan 15 meter op andere plekken liggen.
Dat is de uitkomst van het overleg waarvoor voorzitter Rolf van der Mark het initiatief nam, samen met de werkgroep Havens en Ligplaatsen met vertegenwoordigers van Sneek en de havenmeester. Aanleiding was het incident in Sneekweek 2017 na Hassailt.
Het heeft alles te maken met veiligheid. In die feestweek worden de Sneeker wateren geblokkeerd door talloze vaartuigen en met name de langere schepen beperken de toegankelijkheid voor de hulpdiensten over water.
Sneek realiseerde zich niet dat niet alleen charterschepen en rondvaartboten langer dan 15 meter zijn, maar ook particuliere varende woonschepen.
Nu weet Sneek dus hoe de vlag er bij hangt en vanaf nu zijn we weer hartelijk welkom tijdens de Sneekweek, alleen op een andere dan de gebruikelijke plekken, wel dichtbij de festiviteiten of met een goede gratis busverbinding naar het centrum.
De gemeente Súdwest-Fryslân, waar Sneek toe behoort, geeft de afmeerkplekken nog precies door aan de werkgroep. Natuurlijk houden wij jullie op de hoogte.

Suzanna Markusse
voor de werkgroep Havens en Ligplaatsen