Op 2 augustus zijn we om 10.30 u. gestart met het eerste deel van de reis naar Leeuwarden. We verlieten Enkhuizen om het IJsselmeer op te gaan voor de grote oversteek. We hadden prachtig weer en windkracht 2. Het werd een prachtige reis met heel veel mooie fotomomentjes met name van zeilboten, al dan niet van onze club, die al zeilend het IJsselmeer over gingen.
Uiteraard ook de nodige clubgenoten gezien die niet onder zeil waren. We hebben het heel rustig aan gedaan en tegen 13.00 u. kwam Stavoren in zicht.
Naast de visfontein die is gerealiseerd toen Leeuwarden cultuurhoofdstad van Europa was, kwamen we ook het Vrouwtje van Stavoren nog tegen.
In Stavoren is een hele oude sluis die zelden of nooit meer draait. Voor deze gelegenheid werden de VIOD, de Hoop op Zegen en de 100-jarige Ziet op u Zelven van twee Belgische schippers geschut door een aantal vrijwillige schippers.
Het kunstwerk begint nu echt vorm te krijgen. De top is nu scharnierend gemaakt zodat die kan worden gekanteld voor bruggen.
Vanaf Enkhuizen splitste de vloot zich in stukken. Schepen korter dan 20 meter gingen naar IJlst, de grotere bleven in Stavoren. Op 5 augustus moest de vloot pas laat in Leeuwarden aankomen dus ieder is op zijn eigen tempo bezig. We moesten nog buitenom over het IJsselmeer om de Johan Frisosluis te kunnen passeren. Vanwege de windverwachting leek dat nog een hachelijke aangelegenheid te worden met ca een kilometer uitvaren, omdraaien en terug, maar de windkracht viel gelukkig erg mee. Onderweg hadden we het nodige oponthoud van jachtjes en zeilschepen en kwamen we her en der wat schepen van onze vloot tegen. Op het Pikmeer bij Grou had het merendeel van de vloot al plek ingenomen, dus het was een onverwachte verzamelplaats.
Op 5 augustus om 15.00 u. vertrok het restant van het Pikmeer in kolonne richting Leeuwarden, over een meanderend water, het was een heerlijk rustig tochtje. Om 17.30 u. kwamen we aan in Leeuwarden door de Schlauerhoffbrug die er heel bijzonder uitzag. Na die brug lagen alle schepen opgehokt om vanaf 19.00 u. als vloot Leeuwarden binnen te varen. Dat gaf veel bekijks. We kwamen langs de drijvende wasbak (een kunstwerk) en er was veel publiek. Waarom is de titel van dit stukje waterig Leeuwarden? Niet omdat het regende, het was prachtig weer, maar omdat er een waterfestival georganiseerd was waar wij het decor voor vormden.
Op dinsdag om 14.00 u werd de vlag van Friesland en die van Leeuwarden gehesen door een wethouder en de kinderburgemeester. Daarna werden er prijzen uitgereikt voor een kinderbingo. Tot slot werd de lading van Leeuwarden aan boord genomen voor het eindpunt Hasselt: pennywafels, drop en water. ‘s Avonds kwam de pannenkoekenboot langs, voortgedreven door koekenpannen.
Inge Koomen