Verslag dag 1, vrijdag 19 juli, door Inge Koomen
(foto’s Petra Spithost)

Op 29 juli was de start van de jaarlijkse Erfgoedmanifestatie van de LVBHB in Vreeswijk. Op een aangenaam warme dag startte het evenement met de traditionele Sail in, ditmaal van Jutphaas naar Vreeswijk.
20160729_140926
In een optocht van zo’n 40 schepen, aangevoerd door de Terra Nova, ons verenigingsschip werd onder andere de Plettenburgbrug gepasseerd, een brug die speciaal voor dit moment draaide waar deze normaal altijd gesloten is.

Video: Edwin den Hoedt
Onder het genot van een heerlijke high tea, met naast tea ook een frisse pro secco, genoten zo’n 50 genodigden van een parade van schepen. Gaby Schouten van het bestuur van het LVBHB vertelde welke schepen er te zien waren, maar ook enkele smakelijke anekdotes over de schepen.
Aangekomen bij de museumwerf zochten alle schepen hun plekje op en meerde de Terra Nova af aan de Handelskade om voor de rest van het evenement als schipperscafé dienst te doen.
De gasten en andere belangstellenden wandelden vervolgens naar de Museumwerf alwaar dhr. Frans Backhuijs, de burgemeester van Vreeswijk (Nieuwegein) de officiële openingshandeling verrichtte door de installatie in werking te stellen waarmee zeetjalk Hendrika de helling op werd getrokken.

20160729_163218
Twee acrobatische dames gaven vervolgens een voorstelling in een ring die aan een kraan was gehesen. Dhr. Ko Blok, voorzitter van St. Museumwerf Vreeswijk verrichtte vervolgens nog een openingshandeling van de tentoonstelling 100 jaar Zelflossen. Hiertoe werd een miniatuurgrijper geopend die zand loste. Onder het genot van een heerlijk drankje werden de officiële handelingen afgesloten.
In de avond vond nog de algemene ledenvergadering van de LVBHB plaats. Deze werd goed bezocht in Het Veerhuis en twee bestuursvoorstellen zijn aangenomen: het voorstel voor de Nieuwe Schouw en een voorstel rond het efficiënter innen van de contributie.
20160729_211018

Onze voorzitter Rolf van der Mark heeft twee leden van verdienste mogen aanwijzen als blijk van waardering voor hun jarenlange en intensieve inzet voor de vereniging: Simon de Waard en Han Visser.

20160729_220609 Simon de Waard, lid van verdienste

20160729_221403Han Visser, lid van verdienste

Han Visser had weer de eer om de Henk Bos Prijs uit te mogen delen aan George Snijder. George geniet echter van zijn vakantie en uiteraard wordt daarom op een later tijdstip het dieplood, de wisselprijs, alsnog persoonlijk overhandigd.
(een uitgebreider verslag van de Algemene ledenvergadering volgt).
Aan media-aandacht dit weekend geen gebrek. Nieuwegein TV houdt een live-blog bij waar vandaag o.a. een filmpje met onze voorzitter te zien was:Een video-verslag van de 1e dag VreeswijkVolvaart:

Klik hier voor het verslag van Guido Ganzeman van dag 2 en 3.