Elk jaar, midden in de zomer, komen wij voor een Varend Erfgoed Manifestatie met ca. 200 van onze schepen samen in een havenplaats die iets te vieren heeft. Dit evenement is bij uitstek geschikt om ons varend erfgoed in al zijn verscheidenheid aan u te presenteren. U bent van harte uitgenodigd.

Voor de komende jaren gaat het om:

  • Winschoten, aanstaande zomer, zie hieronder
    N.B. Onder voorbehoud van eventuele beperkingen door Corona maatregelen.
  • Gouda in 2022, de voorbereidingen zijn in volle gang
  • Tilburg in 2023, lees meer

Erfgoedmanifestatie 2021 in Winschoten:

“Welkom in de graanrepubliek”

Update 5-5-2021: inmiddels hebben we na overleg met de gemeente Oldambt en het organisatieteam in Winschoten moeten besluiten om het evenement in Winschoten niet door te laten gaan. Er wordt gewerkt aan een alternatief vaar-evenement dat wel binnen de verwachtte Corona-beperkingen deze zomer past.

Helaas ging vorig jaar de geplande manifestatie van varend erfgoed in Winschoten niet door. Onder viraal voorbehoud gaat dit evenement dit jaar in de herkansing. Dus op naar Winschoten in het weekend van 30 juli tot 1 augustus.

Met het motto “Welkom in de graanrepubliek” zetten de organisatoren hoog in. ‘De graanrepubliek’ is de titel van een boek van Frank Westerman uit 1999. De flaptekst van het boek meldt: “De Graanrepubliek is het verhaal van deze eeuw – gesitueerd in het grimmigste stukje Nederland. Westerman gaat honderd jaar terug, naar de vergeten opstand van 1892, toen de verpauperde knechts zingend en zwaaiend met pistolen de kapitale boerderijen van het Groninger land omsingelden.”

Het boek werd een regelrechte hit. Met de populariteit van het boek kwam ook de streek, het Oldambt, meer in de belangstelling van de rest van Nederland. Ook al bleef het ver weg, het is absoluut de reis vanuit de randstad waard.

Want wat meer naar het noordwesten zit je boven de gasbel. Het aardgas, ontdekt bij Slochteren in 1959, maakte Shell en Nederland rijk en liet Groningen achter met bodemdaling, aardbevingen en enorme schade, ook aan de mensen.

En dan hebben we natuurlijk nog de veenkoloniën, ten zuiden en zuidwesten van het Winschoterdiep. Ook daar een verhaal van grote winsten voor de turfbaronnen in de stad Groningen en armoede voor de turfstekers. Alles bij elkaar geen wonder dat juist in Oost-Groningen de communistische partij het langst stand hield.

En last but not least is het ook een gebied waar veel van ‘onze’ schepen zijn gebouwd en hebben gevaren in het uitgebreide stelsel van veenkanalen. Kortom: de Ergfoedmanifestatie vindt dit jaar plaats in een razend interessant gebied.

Het programma is nog in ontwikkeling, maar de grote lijnen zijn:

Vrijdag 30 juli invaart in Winschoten;
Zaterdag 31 juli markt aan de haven, laden en lossen, kinderactiviteiten, verhalenvertellers, foodtrucks en muziek;
Zondag 1 aug tochten per bus door de omgeving, laden en lossen, kinderactiviteiten, verhalenvertellers, foodtrucks, muziek.

 

Helaas weten we op dit moment nog niet hoe de lock down vlag erbij zal hangen deze zomer. Hou dus de websites van de LVHBH en Tramhaven Winschoten in de gaten:

lvbhb.nl/erfgoedmanifestatie

tramhavenwinschoten.nl

Erfgoedmanifestatie Hassailt 2017