De Traditionele Schepen Beurs wordt gehouden in Gebouw 66, de voormalige mastenmakersloods (foto PAS Publicaties).

De Traditionele Schepen Beurs wordt gehouden in Gebouw 66, de voormalige mastenmakersloods (foto PAS Publicaties).


De allereerste Traditionele Schepen Beurs wordt, als afsluiting van het vaarseizoen, op 11, 12 en 13 november 2016 gehouden op het monumentale Willemsoordcomplex in Den Helder. Een locatie die goed per boot, auto of trein te bereiken is.
De organisatie van deze beurs is in handen van Jet Sluik en Jan Bouwman, allebei afkomstig uit de zeilende chartervaart. Zij worden bijgestaan door Willemsoord B.V. en de Stichting Museumhaven Willemsoord, die beide ook de drijvende krachten zijn geweest achter de organisatie op het Willemsoordcomplex van de LVBHB zomerreünie en de gelijktijdige viering van het 40-jarig bestaan van de LVBHB in 2014. De beurs wordt gehouden in Gebouw 66, de voormalige mastenmakersloods. Pal voor de deur van dit gebouw is voldoende parkeergelegenheid voorhanden. Bezoekende schepen kunnen aanmeren aan de nabijgelegen Flaneerkade, maar dienen zich wel van te voren aan te melden bij de beursorganisatie.
Het in Den Helder opzetten van de Traditionele Schepen Beurs is een logisch vervolg op de activiteiten die door de Stichting Museumhaven Willemsoord zijn ontplooid ter gelegenheid van de nautische evenementen Sail Den Helder 2013 en Willemsoord Werfgoed 2014. Op de beurs zal aandacht worden geschonken aan het onderhouden, repareren en restaureren van traditionele schepen en aan de vele mogelijkheden om met charterschepen avontuurlijke vakantiereizen te maken naar unieke bestemmingen. Dit kan gaan om een reis in het Waddengebied, maar ook naar verre oorden als Antarctica of het Caraïbisch gebied. Hiervoor wordt een Vakantieplein ingericht. Verder op het programma staan workshops over het onderhoud aan schepen, nieuwe regelgeving en scheepsovernames door jonge ondernemers.
Jet Sluik zegt over de editie van de beurs: “We mikken op ongeveer 100 stands, 2500 tot 3000 bezoekers, 21 vakantieverhalen en 10 workshops. Kortom, een evenement waar je interessante mensen kunt ontmoeten, kennis kunt maken met oude ambachten en het is een plek waar iemand zijn of haar bucketlist voor het maken van avontuurlijk zeilreizen kan aanvullen.”
Het Willemsoordcomplex ligt in het stadshart van Den Helder op een loopafstand van circa 10 minuten vanaf het NS-station. Parkeren op Willemsoord is gratis.
Nadere informatie op de website of mail.