Tjalkendag(en) Bolsward2019-02-07T14:15:49+01:00

De Tjalkendag is de jaarlijkse seizoensopening van de Noorderschippers.
Steeds met een andere thema’s en steeds op een andere plaats in het noorden.
Je weet het: anders de naam doet vermoeden is de Tjalkendag voor álle leden van de LVBHB, tjalk of niet.
Zelfs (nog) niet leden zijn welkom. En voor het eerst is er dit jaar ook een speciale Publieksdag, op zondagmiddag.

Voor dit jaar (2019) staat het volgende op het programma:

Tjalkendag(en) Bolsward over plastic op het wad, veiligheid en beurtvaart.

Het kan bijna niet actueler: hadden we net met Nienke Dijkstra van Doeeenswad.nl afgesproken dat ze op de Tjalkendag zal vertellen over haar jarenlange inzet voor minder plastic op het wad, verliest de MSC Zoe 270 containers! En naar nu blijkt waren dat er zelfs 345. Met een gigantische zooi op de eilanden en op het wad tot gevolg. De Tjalkendag is op 23 maart in Bolsward aan boord van de Terra Nova en dan weten we ongetwijfeld meer over hoe dit is gekomen en hoe het opruimen verloopt.

Hoe dan ook: we nodigen jullie allemaal van harte uit om naar de Tjalkendag te komen. Graag ook met schip, dat wordt in Bolsward zeer op prijs gesteld en we mogen er gratis liggen. Onder dit stukje vind je een overzicht van de schepen die al hebben toegezegd naar Bolsward te komen. We zijn bijvoorbeeld heel blij dat de Stânfries X, het vlaggenschip van de Leeuwarder Museumhaven, naar Bolsward komt.
Zoals je in de laatste Bokkepoot hebt kunnen lezen heeft Bolsward een indrukwekkende maritieme geschiedenis en we werken voor deze Tjalkendag dan ook samen met de Stichting Bolswards Historie.

De Tjalkendag wordt om 10 uur geopend door burgemeester Jannewietske de Vries van de gemeente Súdwest Fryslân, in haar tijd als gedeputeerde dé aanjager van Culturele Hoofdstad 2018. In het ochtendprogramma neemt Nienke Dijkstra je mee op haar tochten over het wad om daar plastic en andere zooi op te ruimen. En natuurlijk gaat haar verhaal ook over de gevolgen van de ramp met de Zoe-containers en de plasticsoep.

Na de koffie vertelt Riemer Halbertsma, bijgestaan door Jan Sangers, over de roemruchte geschiedenis van de beurtvaart vanaf Bolsward. Riemer is sinds kort eigenaar van het aloude Bolswarder beurtschip De Vrouw Tjitsche dat dan ook voor de gelegenheid voor het eerst sinds heel lang weer op haar oude plaats aan de Bolswarder Stoombootkade ligt. Jan Sangers is een van de drijvende krachten in de stichting die het Bolswarder beurtschip ‘Koopmanswelvaart’ kocht en terug haalde naar Bolsward.

Dan is het tijd voor de lunch waarna je naar buiten mag en aan de slag. Samen met de trainers van Edumar Vaaropleidingen doen alle deelnemers een workshop Veiligheid aan boord, interactief dus. Daarnaast kan je kiezen uit:
– Leer de knoop die je altijd al wilde maken, met Frits ‘de Knopenman’ Ottens, van het International Guild of Knot Tyers
– rondvaart door Bolsward met een praam
– stadswandeling met gids, ook door Bolsward.

En natuurlijk sluiten we de dag af met een borrel aan boord van de Terra Nova.

De Tjalkendag 2019 wordt financieel gesteund door de gemeente Súdwest Fryslân, scheepsverzekeraar EOC te Meppel, IJzerhandel Auke Rauwerda en de Friesche Olie- en Verfhandel.

Wil je er bij zijn, geef dat dan op via tjalkendag@lvbhb.nl.
Nogmaals: de Tjalkendag is voor álle leden van de LVBHB, tjalk of niet.
De kosten van deelname, lunch en workshops (én borrelhapjes) zijn € 20.-, (voor niet- en nog-niet-leden € 25) over te maken op rekening NL38RABO0133169022 tnv A. Werkman ovv Tjalkendag 2019.
We zien heel graag dat je met je schip komt: geef dat svp bij je aanmelding aan en stuur een foto mee van je schip met scheepstype, bouwjaar en werf.
Op deze site nemen we nog een overzicht van de deelnemende schepen op.

Op de Publieksdag, zondagmiddag, is er vanaf 14.00 uur aan boord van de Terra Nova koffie en de lezing over de beurtvaart op Bolsward. Na afloop is er een expositie van beeldend kunstenaar David van Kampen aan boord van de spits Eestroom en kan het Leeuwarder beurtschip Stânfries X bekeken worden.
De entree voor de Publieksdag is € 4.

 

Oant sjen yn Boalsert!
Tot ziens in Bolsward!