Ook in 2021 laten de Corona maatregelen geen ruimte voor een Tjalkendag in maart.

Update 16-2-2021: De Tjalkendag 2020 in Vollenhove werd afgelast vanwege de eerste Covid-19 golf. In principe werd deze verplaatst naar 20 maart 2021. Maar ook dit jaar laten de maatregelen ter bestrijding van het Corona virus er nog geen ruimte voor. Hieronder staat nog het programma 2020. Zodra er enige zekerheid is over een nieuwe datum zal de tekst hieronder bijgewerkt worden.

De traditionele seizoensopening van de Noorderschippers. Er komen honderd deelnemers en de dag is vol. We liggen met de Terra Nova en vijfentwintig deelnemende schepen in de haven (foto hieronder).

Vollenhove nu – foto Rick Hendrix

De Tjalkendag reist door de noordelijke provincies en dit jaar is op zaterdag 20 maart het Zuiderzeestadje Vollenhove aan de beurt. Een sfeervolle, historische stad, zo tussen de veenplassen van de Beulaker en de Belter en de Noordoostpolder in. Lang vissersstad geweest en dat is nog steeds te merken.

We zeggen het nog maar eens: je hoeft geen tjalk te hebben om naar de Tjalkendag te komen. Dat hebben die honderd bezoekers vast ook niet allemaal.
De Terra Nova is weer het middelpunt van de dag en je kunt natuurlijk meevaren naar Vollenhove. Een mooie tocht, voor meer informatie klik hier.

Dan het programma. Burgemeester Rob Bats zal ons om tien uur welkom heten in zijn gemeente. De Zuiderzeestad Vollenhove is natuurlijk ook de ‘geboorteplaats’ van de Vollenhovense bol Uit het archief van onze zusterorganisatie SSRP komt de mooie foto op de homepage van de oude werf van Jan Kroese, zo’n beetje de geestelijke vader van de bol. Maar dat zal vast aan de orde komen in het eerste verhaal in het ochtendprogramma, van Henk van Heerde, van het Stadsmuseum Vollenhove.

foto © Wilbert Bijzitter

En vervolgens vertelt Thecla Bodewes (foto) over geschiedenis en toekomst van de Nederlandse scheepsbouw en natuurlijk over de beroemde Bodewes werven. We zijn heel blij dat zij naar de Tjalkendag komt. Ze is een grote naam in de schepenwereld en voor zover wij weten de enige vrouwelijke werfeigenaar.

Na de lunch  wandelen we ‘s middags door de mooie oude stad Vollenhove zelf en bezoeken we het Stadsmuseum. Ook gaan we met de bus naar het ‘Waterloopbos’, waar van 1952 tot 1995 grote schaalmodellen van zeearmen zijn gebouwd om stroming en golfslag te kunnen bestuderen.  Vanuit het bezoekerscentrum wandelen we met een gids door het bos en langs de grotendeels gerestaureerde proefopstellingen. En we houden van tradities dus we sluiten de dag af met een gezellige borrel.

Vollenhove ca 1950 maker onbekend CC BY-SA 4.0

Op zondagmiddag is er weer een Publieksdag: op de Terra Nova verwelkomen  we onze bezoekers uit  met een kopje koffie en een verhaal over varend erfgoed. Daarna herhaalt Henk van Heerde zijn verhaal over Vollenhove, de visserij en de Zuiderzee.  Er zijn een aantal schepen te bezichtigen en op de Eestroom vertonen we “scheepse” films. De Publieksdag is gratis.

Contact met of informatie over de Tjalkendag: tjalkendag@lvbhb.nl.

En voor wie erbij is: tot ziens in Vollenhove!