Zaterdag 21 maart is de traditionele seizoensopening van de Noorderschippers en u bent van harte uit genodigd erbij te zijn! Met de Terra Nova natuurlijk en nu al meer dan vijftien deelnemende schepen.

Vollenhove nu – foto Rick Hendrix

De Tjalkendag reist door de noordelijke provincies en dit jaar is het Zuiderzeestadje Vollenhove aan de beurt. Een sfeervolle, historische stad, zo tussen de veenplassen van de Beulaker en de Belter en de Noordoostpolder in. Lang vissersstad geweest en dat is nog steeds te merken.

We zeggen het nog maar eens: de Tjalkendag is voor àlle leden van de LVBHB, met of zonder tjalk. Er is genoeg plaats voor onze schepen en we liggen er gratis. We zijn benieuwd of we het record van Bolsward, ruim 20 schepen, dit jaar kunnen evenaren. Vollenhove is tenslotte maar een flinke dag varen vanaf Holland.

foto © Wilbert Bijzitter

Het programma is inmiddels rond. Burgemeester Rob Bats zal ons om tien uur welkom heten in zijn gemeente. En vervolgens vertelt Thecla Bodewes (foto) over geschiedenis en toekomst van de Nederlandse scheepsbouw en natuurlijk over de beroemde Bodewes werven. We zijn heel blij dat zij naar de Tjalkendag komt. Ze is een grote naam in de schepenwereld en voor zover wij weten de enige vrouwelijke werfeigenaar.

Vollenhove ca 1920 – maker onbekend

 

 

 

Verder vertelt Henk van Heerde van het Stadsmuseum Vollenhove in het ochtendgedeelte over de bewogen geschiedenis van de stad met visserij en de Zuiderzee.

De Terra Nova is weer het middelpunt van de dag en je kunt natuurlijk meevaren naar Vollenhove. Een mooie tocht, voor meer informatie klik hier.

In het middagprogramma wandelen we door de mooie oude stad Vollenhove zelf en bezoeken we het Stadsmuseum. Ook gaan we met de bus naar het ‘Waterloopbos’, waar van 1952 tot 1995 grote schaalmodellen van zeearmen zijn gebouwd om stroming en golfslag te kunnen bestuderen.  Vanuit het bezoekerscentrum wandelen we met een gids door het bos en langs de grotendeels gerestaureerde proefopstellingen. En we houden van tradities dus er is weer een lekkere lunch en een gezellige borrel.

Kortom, kom naar de Tjalkendag, liefst met je schip!
Opgeven via de mail: tjalkendag@lvbhb.nl
De kosten van de Tjalkendag zijn dezelfde als vorig jaar: € 17,50 per persoon.