De traditionele seizoensopening van de Noorderschippers reist door de noordelijke provincies. In 2020 is het Zuiderzeestadje Vollenhove aan de beurt.

Vollenhove nu – foto Rick Hendrix

Zaterdag 21 maart, bij het begin van het voorjaar, ligt de Terra Nova in de haven van Vollenhove. Een sfeervolle, historische stad, zo tussen de veenplassen van de Beulaker en de Belter en de Noordoostpolder in. Lang vissersstad geweest en dat is nog steeds te merken.

We zeggen het nog maar eens: de Tjalkendag is voor àlle leden van de LVBHB, met of zonder tjalk. En we vinden het heel prettig als je er met je schip komt, plaats genoeg en we liggen en gratis. We zijn benieuwd of we het record van Bolsward, ruim 20 schepen, dit jaar kunnen evenaren. Vollenhove is tenslotte maar een flinke dag varen vanaf Holland.

foto © Wilbert Bijzitter

Het programma krijgt al vorm: we zijn heel blij dat Thecla Bodewes (foto) naar de Tjalkendag komt. Een grote naam in de schepenwereld en voor zover wij weten de enige vrouwelijke werfeigenaar. Ze gaat het hebben over geschiedenis en toekomst van de Nederlandse scheepsbouw en natuurlijk over de beroemde Bodewes werven.

 

Vollenhove ca 1920 maker onbekend

 

 

 

Verder vertelt Henk van Heerde van het Stadsmuseum Vollenhove in het ochtendgedeelte over de bewogen geschiedenis van de stad met visserij en de Zuiderzee.

De Terra Nova is weer het middelpunt van de dag en je kunt natuurlijk meevaren naar Vollenhove.

Aan het middagprogramma wordt nog gewerkt. De punters, Schokland, de mooie oude stad Vollenhove zelf, mogelijkheden genoeg. En we houden van tradities dus er is weer een lekkere lunch en een gezellige borrel.

Kortom, kom naar de Tjalkendag, liefst met je schip!
Opgeven via de mail: tjalkendag@lvbhb.nl
De kosten van de Tjalkendag zijn dezelfde als vorig jaar: € 17,50 per persoon.