De Terra Nova ligt op zaterdag 18 maart in Sneek aan de Kolk, voor de beroemde Waterpoort. Het wordt weer een dit-mag-je-niet-missen-dag. Met een boeiend en actueel programma:
Auke Wouda, van Het Blauwe Hart en de IJsselmeervereniging, praat ons bij over alle ontwikkelingen in het IJsselmeergebied. En dat zíjn er nogal wat!
Rudolf Jongma van Lankhorst Ropes, dat lang in Sneek gevestigd was, over modern touw aan boord van onze oude schepen.
‘s Middags gaan we op bezoek bij het Fries Scheepvaartmuseum, de destilleerderij van de Weduwe Joustra en bij de beroemde houten schepen werf Joh. Van der Meulen. Dat wil zeggen: bij twee van de drie, naar keuze. En natuurlijk sluiten we af met een gezellige borrel.

Sponsors

De Tjalkendag wordt ook dit jaar financieel gesteund door EOC verzekeringen in Meppel. De gemeente Súdwestfryslân,  waartoe Sneek behoort, laat alle deelnemers het weekeinde gratis met hun schip in de Kolk liggen. Hulde!

Programma

09.30    Ontvangst, koffie, drabbelkoek (Sneker specialiteit!)
10.00    Welkom door dagvoorzitter Frits Veldmeijer 
10.05    Wethouder Maarten Offinga van Súdwestfryslân over Sneek en varend erfgoed
10.15  Oproepen, mededelingen enzovoort
10.30    Auke Wouda: Wat gebeurt er allemaal in het IJsselmeergebied?
11.15     Koffie
11.40    Rudolf Jongma: Touw aan boord van onze schepen
12.30    Lunch
13.30    Bezoeken in groepen aan werf Van der Meulen, het Fries Scheepvaartmuseum en destilleerderij de Weduwe Joustra.
17.00     Borrel
17.30    Afsluiting

Aanmelden en betalen

Aanmelden voor de Tjalkendag graag via de mail of bij Konnie Werkman tel. 06- 30983299. Vermeld daarbij met welke twee onderdelen van het middagprogramma je mee wilt doen! En als je die hebt, neem dan je Museumjaarkaart mee.
De hele Tjalkendag, inclusief koffie, thee, lunch en borrelhapjes kost € 15 per persoon. Drankjes zijn uiteraard voor eigen rekening. Maak ook graag zo snel mogelijk de kosten voor deelname over op rekening NL38RABO0133169022 tnv A. Werkman ovv Tjalkendag 2017.

Kom met je schip!

We hopen dat de hele Kolk gevuld kan worden met onze schepen. We mogen daar van de gemeente het hele weekeinde gratis liggen. Meld dat dan bij je opgave. Altijd leuk! We proberen vanuit Leeuwarden met een schepenkonvooi te varen.

Wat gebeurt er in het IJsselmeergebied?

Wie van ons vaart er níet op het IJsselmeer? En dan weet je meestal wel dat daar van alles gebeurt: van de bouw van windmolens tot het maaien van overvloedige waterplanten. En dan zijn er nog de plannen: de Marker Wadden bijvoorbeeld, of de vismigratierivier in de Afsluitdijk. Auke Wouda, schipper en actief in de IJsselmeervereniging en de stichting Het Blauwe Hart vertelt ons er alles over.

Modern touw op oude schepen

Touw lijkt zo’n simpel product maar er is zó veel over te zeggen! Wat gebruik je waarvoor, wat kan je aan boord met nieuwe kunststoffen als Dyneema, Spleitex, wat zijn de gevaren van kruip, smelt of schimmels? Bij Lankhorst begonnen ze al in 1803 met touw slaan, en pas onlangs verhuisde het bedrijf, inmiddels uitgegroeid tot een internationaal concern, uit Sneek. We gaan dus niet op bezoek, maar Rudolf Jongma van Lankhorst Ropes deelt zijn grote touwkennis met ons.

Middagprogramma

In het Fries Scheepvaartmuseum zal onze rondleider vooral vertellen over de beurtvaart in Friesland en over de overgang van houtbouw naar staalbouw. De Weduwe Joustra kennen we bijna allemaal maar na het bezoek aan de destilleerderij nog íets meer. Op de werf van Joh. van der Meulen, een begrip als het om houten schepen gaat, staan momenteel zeven schepen in de loods die worden gerestaureerd en onderhouden. We gaan bekijken hoe dat allemaal gaat.

Naar Sneek met de Terra Nova

Een mooie voorjaarstocht van Gorinchem naar Sneek en weer terug, langs interessante plekken zoals de Bataviawerf en het Wouda gemaal in Lemmer. Vaar mee met ons prachtige verenigingsschip.

In het noorden gebeurt het!

De Tjalkendag markeert zo ongeveer het begin van het vaarseizoen. En ook dit komende seizoen kan je het noordelijke water weer dun varen. Een greep uit de evenementen:
29 april: Mattenschippersrace, Blokzijl en omgeving
23-24 mei: Dokkumer Nieuwezijlen, dagcursussen Varen als Vroeger
27-30 juli: Hassailt 2017
4-6 augustus: Schiffstreffen Leer
11-13 aug: Schiffstreffen Weener
23 september: Lauwersmeer: Garnalencup
20-28 oktober: Workum en verder, Strontrace, Beurtveer en Visserijdagen