Medio juli verscheen het enthousiaste persbericht waarin historische schepen worden gezocht voor die haven. De werkgroep Havens en Ligplaatsen spant zich sinds 2013 in om het varend erfgoed bij de Alphense ambtenaren op de kaart te krijgen. Goed nieuws dus en blij met dit resultaat namen wij, samen met enkele LVBHB-ers, ter plekke een kijkje. Twee splinternieuwe steigers lagen te glimmen in de zon omgeven door fiere zwarte palen met vrolijke witte hoed in een haven vol pleziervaartuigjes. 

Helaas is er geen walverbinding mogelijk van de reuze palen naar het gras talud. De steigers bieden slechts plaats aan schepen tot maximaal 9 tot 11 meter. Ook daar is de afstand van gangboord tot steiger alleen geschikt voor de meer atletische scheepseigenaren onder ons met potentie tot het olympisch record verspringen. Faciliteiten zoals stroom, water en riolering ontbreken vooralsnog.

De slechts 7 meter lange steiger is alleen geschikt voor kleine schepen, hetgeen de doelgroep ernstig beperkt

Vóór de eerste bijeenkomst van de schouwcommissie op 26 augustus j.l. heeft H&L een notitie ingediend waarin o.a. kritische vragen worden gesteld over de schouwcriteria en de aanlegmogelijkheden. In onze ogen noodzakelijk omdat de huidige uitvoering van de ligplekken gevaarlijke situaties kan opleveren voor schippers en bemanningen én omdat de ligplaatsen slechts geschikt zijn voor een zeer klein deel van onze vloot. 

 

 

Hoewel ons op korte termijn een antwoord is beloofd, hebben we dit nog niet ontvangen. We houden jullie uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen in Alphen aan den Rijn. 

Suzanna Markusse, namens de werkgroep Havens en Ligplaatsen