Schermafbeelding 2015-01-31 om 21.38.12
door Anne Buursema
Op bijgaand kaartje ziet u de routes naar en van de reünie in Musselkanaal. Als u op het kaartje klikt krijgt u een grotere versie. Als u op een route klikt opent die route. U kunt het kaartje vergroten en verkleinen.
In grote lijnen zijn er twee routes: u kunt varen over Groningen of door Drenthe. De staande mastroute gaat altijd over Groningen. U kunt met staande mast tot in Veendam komen. Als u niet kunt strijken is Veendam voor u de ligplaats tijdens de reünie. Er komt een pendeldienst tussen Veendam en Musselkanaal, dus u hoeft niets van de feestelijkheden te missen.
Voor alle overige routes geldt dat er lengte-, breedte-, diepgang- en kruiphoogtebeperkingen zijn, en ze kosten tijd, maar ze bieden u ook veel. Bij iedere route zetten we ook de bezienswaardigheden onderweg. Zorg wel dat u tijdig, uiterlijk donderdag 30 juli, in de nabijheid van Musselkanaal bent.
Een vriendelijk verzoek: wilt u de organisatie van de reünie kenbaar maken welke route u neemt, zowel om aan te varen als om af te varen? Dat kan door het inschrijfformulier nogmaals aan te roepen. Alles wat u eerder heeft opgegeven staat vóór-ingevuld, maar u zult ook wat nieuwe vragen zien, waaronder vragen naar de routes die u heen en terug kiest.
Dit is een lang artikel, dus we geven u even een paragraafindeling:


De staande mastroute

De staande mastroute is op de routekaart kaart bovenaan dit artikel aangegeven met de blauwe lijnen: door Friesland via Lemmer, Grou, Wergea, Leeuwarden, Dokkum, Lauwersmeer, Zoutkamp, door de stad Groningen, het Winschoterdiep, het A.G. Wildervanckkanaal en uiteindelijk Veendam.
Let op: u moet de doorvaart door de Gideonbrug in Groningen 24 uur tevoren aanvragen!
Er zijn enkele alternatieven:

  • U kunt naar binnen via Stavoren en over de Fluessen naar het Prinses Margrietkanaal. U pikt dan bij Grouw de staande mastroute op.
  • U kunt naar binnen bij Harlingen en over het Van Harinxmakanaal naar Leeuwarden. U pikt dan in Leeuwarden. De doorvaartbeperking hier is 24 meter.
  • U kunt naar binnen via Delfzijl en over het Eemskanaal naar Groningen. Vóór de stad, bij het Winschoterdiep gaat u bakboord uit en volgt de eerder beschreven staande mastroute.

 

Via het Prinses Margrietkanaal naar Groningen

Als u de mast wel kunt en wilt strijken is de omweg over het Lauwersmeer natuurlijk niet nodig. U volgt dan het gemakkelijkst het Prinses Margrietkanaal, de grijze route op het kaartje bovenaan dit artikel. Voorbij Stroobos gaat het kanaal over in het Van Starkenborghkanaal en als u door de stad Groningen heen bent vaart u rechtuit het Winschoterdiep in. Het stuk tussen het Hoendiep en de kruising met het Reitdiep heeft een doorvaarthoogtebeperking, desgewenst kunt u het Hoendiep volgen, maar dan komt u wel langs de Gideonbrug die u 24 uur tevoren moet aanvragen.
Er zien weer verscheidene mogelijkheden om op het Prinses Margrietkanaal te komen: Op het kaartje staat de ingang bij Lemmer afgebeeld, maar u kunt ook varen via Stavoren en de Fluessen en zelfs via Harlingen via het Van Harinxmakanaal en de zuidkant van Leeuwarden naar de Wijde Ee.

Vaarroutes vanaf Groningen

U bent via één van bovenstaande routes naar het Winschoterdiep gevaren. U heeft hier weer de keus uit verscheidene leuke routes. Wederom verwijzen we naar het kaartje bovenaan dit artikel. De nummers in de tekst verwijzen naar de routenummers in het kaartje.
In Veendam en Stadskanaal zijn slechts twee bruggen met een breedte van 5,45 meter. De overige bruggen en sluizen zijn 5,80 meter breed. De in de Almanak genoemde breedte van 5,20 meter is onjuist, dat moet zijn: 5,45 meter.

Vaarroute 1: via Annerveenschekanaal.

Dit is de donkergroene lijn op het kaartje. Volg vanuit de stad Groningen het Winschoterdiep. U gaat nog vóór Foxhol het Drentschediep in. U steekt het mooie Zuidlaardermeer over en verlaat het meer aan de oostzijde: de Leine. Die mondt uit in het Kielsterdiep. Het Kielsterdiep gaat over in de Greveling en die gaat weer over in het Stadskanaal.
U kunt deze route varen met de maximale afmetingen: Lengte 21 meter, breedte 5 meter, diepgang 1,20 meter en hoogte 3 meter.
De afstand Groningen – Musselkanaal is ongeveer 42 kilometer.
Bezienswaardigheden onderweg:

  • In Stadskanaal: Een hartelijk welkom door de Handelsvereniging Stadskanaal.
  • Annerveenschekanaal bestaat 230 jaar. Zie de activiteiten daar op hun website.

Vaarroute 2: via Veendam

Dit is de paarse lijn op het kaartje. Volg vanuit de stad Groningen het Winschoterdiep. Even voorbij Zuidbroek vaart u het AG Wildervanckkanaal in. U passeert Veendam en Wildervank en u draait bakboord uit het Stadskanaal in. Volg vandaar het Stadskanaal.
U kunt deze route varen met de maximale afmetingen: Lengte 30 meter, breedte 5,45 meter, diepgang 1,50 meter en hoogte 5 meter.
De afstand Zuidbroek – Musselkanaal is ongeveer 25 km.
Bezienswaardigheden onderweg:

 

Vaarroute 3: via Winschoten

Dit is de lichtgroene lijn op het kaartje. Een rechttoe- rechtaan route. Volg vanuit de stad Groningen het Winschoterdiep. Volg vanaf Winschoten de Pekel Aa en het Pekeler Hoofddiep. Doorvaren tot aan Stadskanaal. Bakboord uit tot Musselkanaal.
U kunt deze route varen met de maximale afmetingen: Lengte 25 meter, breedte 5,45 meter, diepgang 1,10 meter en hoogte 5 meter.
De afstand Winschoten – Musselkanaal is ongeveer 30 km.
Bezienswaardigheden onderweg:

 

Vaarroute 4: via het Ruiten-Aakanaal

Dit is de mauve lijn op het kaartje. Volg vanuit de stad Groningen het Winschoterdiep. Ga bij Klein Ulsda stuurboord uit, de Westerwoldsche Aa in. Vóór Blijham bakboord uit: het Veendiep. Dit komt uit in Boele Tijdenskanaal dat u stuurboord uit indraait. Na de bocht rechtdoor: het Ruiten-AaKanaal. Bij de sluis in Ter Apel stuurboord uit en volg de zwarte route op de kaart naar Musselkanaal.
U kunt deze route varen met de maximale afmetingen: Lengte 20 meter, breedte 5,50 meter, diepgang 1,10 meter en hoogte 2,50 meter. De afstand Klein Ulsda – Musselkanaal is circa 52 km.
(Een variatie op deze route is over de Dollard aanvaren, bij Nieuw-Statenzijl naar binnen schutten en in Klein Ulsda deze route oppikken.)
Bezienswaardigheden onderweg:

 

Vaarroutes via Drenthe (geen staande mast route)

In Drenthe is er slechts één sluis (in het Veenpark) met een breedteafmeting van 4,80 m. De overige bruggen en sluizen zijn 6 m breed.

Vaarroute 5: vanaf de IJssel bij sluis Eefde

Op het kaartje is dit de zwarte route. U vaart aan via de IJssel. Bij Zutphen neemt u de sluis Eefde, het Twenthekanaal in. Vóór de sluis Delden draait u het Zijkanaal naar Almelo in. In Almelo het Kanaal Almelo – De Haandrik, dat bij Coevorden overgaat in het Stieltjeskanaal. Bij Nieuw-Amsterdam mondt dat uit in de Verlengde Hoogeveense Vaart. Volg die vaart tot vlak vóór Klazienaveen. Daar bakboord uit, de Oranjevaart in en voorbij de brug weer stuurboord: het (nieuwe) Willem Alexanderkanaal. Dat mondt uit in het Scholtenskanaal. Daar naar bakboord in, vóór de eerste brug stuurboord: het Veenparkkanaal. Aan het eind bakboord, het Oosterdiep volgen langs Emmer-Compascuum naar Ter Apel en door naar Musselkanaal.
U kunt deze route varen met de maximale afmetingen: Lengte 27 meter, breedte 4,80 meter, diepgang 1,50 meter en hoogte 3,50 meter. De afstand Sluis Eefde – Musselkanaal is circa 140 km.
Bezienswaardigheden onderweg:

Voor deze route is een alternatief het Haren – Rütenbrockkanaal vanaf de Ems in Duitsland. Misschien iets voor de terugvaart? Denk er wel aan dat de regels rond belasting en het CvO in Duitsland veel strenger worden gehandhaafd dan in Nederland!

Vaarroute 6 Meppel – Hoogeveen – Nieuw-Amsterdam

Dit is de rode lijn op het kaartje. Volg vanaf Meppel de Hoogeveense vaart en na Hoogeveen de Verlengde Hoogeveense vaart.
Volg die vaart tot vlak vóór Klazienaveen. Daar bakboord uit, de Oranjevaart in en voorbij de brug weer stuurboord: het (nieuwe) Willem Alexanderkanaal. Dat mondt uit in het Scholtenskanaal. Daar naar bakboord in, vóór de eerste brug stuurboord: het Veenparkkanaal. Aan het eind bakboord, het Oosterdiep volgen langs Emmer-Compascuum naar Ter Apel en door naar Musselkanaal.
U kunt deze route varen met de maximale afmetingen: Lengte 27 meter, breedte 4,80 meter, diepgang 1,50 meter en hoogte 3,50 meter. De afstand Meppel – Musselkanaal is circa 90 kilometer varen.
Bezienswaardigheden onderweg:

 

Besluit

Alle genoemde afmetingen zijn de maximale routeafmetingen!
In Veendam en Stadskanaal zijn er slechts twee bruggen met een breedteafmeting van 5,45 m. De overige bruggen en sluizen zijn 5,80 m breed. De in de Almanak genoemde breedte van 5,20 is onjuist, dat moet zijn: 5,45 m.
In Drenthe is er slechts één sluis (in het Veenpark) met een breedteafmeting van 4,80 m. De overige bruggen en sluizen zijn 6 m breed.
Geef bij aanmelding het nummer van uw vaarroute op (heen- en terugreis) en zorg dat u uiterlijk donderdag 30 juli in Stadskanaal of Ter Apel bent.