Zeetjalk Janna uit 1898 en de luxe motor Buitenverwachting uit 1927 in de Museumhaven Vreeswijk.


Zaterdag 9 september,  Open Monumentendag, is het  Open Botendag bij Museumhaven Vreeswijk.
Boeren, Burgers en Buitenlui, dat is het thema van het Monumentenweekend 2017. Wie vallen hier nu beter onder dan oude schippers? Deze burger, zonder poeha, waren buitenlui bij uitstek. En wie weet er nog dat het schippersberoep onder meer is ontstaan vanuit de agrarische sector waarbij boeren hun producten naar de markten vervoerden?
Daarom is er tijdens Monumentendag op zaterdag 9 september Open Botendag bij Museumhaven Vreeswijk. U bent van 10.00 uur tot 18.00 uur van harte welkom aan boord van oude bedrijfsvaartuigen. De eigenaren vertellen u graag over de geschiedenis, het leven aan boord en de bijzondere eigenschappen van hun monumentale schepen.
Varend erfgoed heeft een bijzondere plaats in het totaal van ons cultuurhistorisch erfgoed. Historische bedrijfsvaartuigen illustreren namelijk het verhaal van de rijke Nederlandse scheepvaartgeschiedenis. Museumwerf Vreeswijk en de scheepseigenaren in de Museumhaven vinden het van groot belang dat varend erfgoed behouden blijft voor toekomstige generaties. Daarom is het noodzakelijk dat er ligplaatsen zijn voor historische schepen, zoals in de Museumhaven Vreeswijk in Nieuwegein. Ook is het van belang dat er plekken zijn, én blijven, waar historische schepen kunnen worden onderhouden, gerepareerd en gerestaureerd.
Dankzij de inzet van de particuliere eigenaren van de schepen blijft ons varend erfgoed behouden. De scheepseigenaren vertellen er graag over.
Museumhaven Vreeswijk ligt aan de Prins Hendriklaan en is onderdeel van Museumwerf Vreeswijk, gevestigd aan Wierselaan 113 in Nieuwegein. Tijdens Open Monumentendag is de Museumwerf geopend en gratis toegankelijk.

Fietsroute

Naast de oude schepen zijn in Nieuwegein nog 14 andere deelnemers te bewonderen. Een fietsroute hierlangs is HIER te downloaden (pdf, 1,1 MB).
Een van deze deelnemers is het monumentale woonschip Mississippi aan de Utrechtse Straatweg. Een artikel over dit drijvende erfgoed, opgebouwd in de stijl van het Nieuwe Bouwen, verscheen onlangs in de Cronyck de Geyn. Exemplaren van deze uitgave zijn af te halen bij Museumwerf Vreeswijk.

Foto Cisca de Ruiter