Heen en Weer op Museumwerf Vreeswijk (22 april)

Een lezing over het nieuwe leven van historische IJveren en een presentatie van het boek Heen & Weer voor liefhebbers van veerschepen en andere geïnteresseerden. Sprekers Frank Hemminga en Trudy Admiraal presenteren hun bevindingen over de IJveren op zaterdag 22 april georganiseerd door Museumwerf Vreeswijk.

Veerdiensten

Veerschepen spreken tot de verbeelding. Ze gaan heen en weer en weer heen. De vaartochten waren rustmomenten tijdens een reis. Aan boord vonden ontmoetingen plaats.
Tussen hartje Amsterdam en Amsterdam-Noord waren sinds eeuwen veerdiensten actief. De lijnen verdwenen grotendeels na de aanleg in 1968 van de IJtunnel. Met deze lijndiensten verdwenen ook de veerschepen. Een aantal ervan kreeg echter een nieuw leven.

Lezing

Tijdens de lezing voert Frank Hemminga u langs de geschiedenis van de IJveren. Daarnaast vertelt hij over Stichting Move Amsterdam (Museum voor het openbaar vervoer & straatbeeld) waarvan hij medeoprichter is. Deze stichting heeft als doel het beheer, behoud en de restauratie van het rijdend en varend erfgoed van de regio Amsterdam. Vrijwilligers runnen onder de naam IJ-buurtveer, een veerdienst over het IJ naar het historische dijkdorp Nieuwendam en naar het Vuurtoreneiland.

Boekpresentatie

Over de herontdekte historische IJveren verscheen vorig jaar het boek getiteld: Heen & Weer. Het staat vol verhalen en prachtige foto’s. Na de pauze presenteert Trudy Admiraal dit boek waarvan zij medeauteur is. Ze vertelt over het ontstaan ervan, over de verschillende schepen die erin staan en over de mensen die zij sprak. Na afloop signeert ze het boek voor wie het wil aanschaffen.

Uiteraard trakteren Frank en Trudy u die middag op prachtige plaatjes van de oude veerschepen over het IJ. Leuk om te weten is dat Nieuwegein maar liefst drie historische IJveertjes heeft! Dat zijn het IJveer XII aan de Dorpsstraat en de Shipdock V en de Nora aan de Prins Hendriklaan in Vreeswijk.

Entree: € 5,- p.p. (incl. een bakje koffie of thee).

Ontvangst vanaf 13.00 uur in het Theehuys op de Museumwerf Vreeswijk.

De lezing start om 13.30 uur en vindt plaats in de Expositieruimte.

Meldt u zich tijdig aan voor de lezing via de MAIL of via 030 65 79 581.