Een Drijvend Verleden

Inwoners van Vreeswijk haalden het afgelopen jaar oorlogsverhalen van Nieuwegeinse schippers ‘boven water’ om aan de vergetelheid te onttrekken. De documentaire daarover is vanaf 7 mei te zien op de Museumwerf Vreeswijk.

Documentairemaker Klaas Wijbenga maakte een film ‘Een Drijvend Verleden – belevenissen van schippers in WO II’ waarin ooggetuigen van belevenissen van Nieuwegeinse schippers aan het woord komen. Zij brengen een deel van de Vreeswijkse en Jutphase historie tot leven. Op 21 april beleefde Een Drijvend Verleden de première bij Fort Vreeswijk.

Een Drijvend Verleden is vanaf 7 mei te zien bij de Museumwerf in de projectie-nis van de Expositieruimte.
Van Klaas Wijbenga zijn in het Bezoekerscentrum van de Museumwerf ook andere documentaires te zien over Vreeswijk en de oude binnenvaart.

De documentaire is geproduceerd door Monique de Beer en Henny Monrooij in opdracht van het 4-5 mei-comité Nieuwegein en samengesteld door Klaas Wijbenga. De research was in handen van Rina Copier en Jan Monster. Adviseur was Ad van Liempt.

In het museum van de Museumwerf Vreeswijk is nog meer te zien. De toen nog jonge Go van Hoeven-Zwitink en Rini Valkenburg en hun schippersfamilies maakten de oorlog in Vreeswijk mee. Zij herinneren deze periode nog als de dag van gisteren. Op ons verzoek beschreven zij hun belevenissen. Hun verhalen met foto’s zijn te lezen en te zien in de Exporuimte op levensgrote banieren.

Naast deze verhalen staat ook het complete oorlogsverhaal, inclusief foto’s beschreven van de coaster Gretha van de Jutphase familie Kruyt. Het verhaal is samengesteld door Jaap Boersema.