Boeier uit 1919

De boeier Frans Naerebout is te koop. Soms valt zo’n scheepje op. Dit is een boeier die niet als bedrijfsvaartuig is gebouwd, maar al vanaf het begin als pleziervaartuig. Alleen welvarende Nederlanders konden zich in die tijd een dergelijke luxe veroorloven.

De werf Bernhard te Amsterdam is vooral een werf die aan de lopende band Amsterdamse dekschuiten bouwde. Tik in ‘dek’ en ‘Bernhard’ in de database met scheepsmetingen en je vindt 728 metingen van dekschuiten en dekaken.

Maar de werf bouwde ook een aantal pleziervaartuigen zoals houten jachten en heeft verschillende stalen boeiers gebouwd, die indertijd als snelle zeilers bekend waren, namelijk de verdwenen Parkeler, de  nog bestaande Miami en Frans Naerebout. De Frans Naerebout is een stalen boeier, gebouwd voor rekening van de heer Van Duyl te Amsterdam. Hoewel, de eerste jaren staat het schip nog op naam van de werf.
Volgens de SSRP bevindt deze boeier zich in uitstekende staat. “Bijna alle verhoudingen zijn vrij normaal en vertonen veel overeenkomst met die van de boeiers van Van der Zee. Bij de Frans Naerebout staat de mastkoker wat verder naar voren.”

Download HIER een pdf met de gegevens.