Museumwerf Vreeswijk houdt op 2 en 3 september 2017 weer haar jaarlijkse Werfweekend. Dat is het gezelligste kijk en doe-weekend in scheepse sferen voor iedereen van 3 tot 103 jaar. Dit jaar staat het Werfweekend in het teken van Frankrijk en is daarom gedoopt tot Bienvenue op de Museumwerf! De toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig.
Er zijn diverse activiteiten met een Frans accent. Zo kunt u aan de slag met het oer-Franse spel pétanque, gespeeld onder leiding van de Nieuwegeinse Pétanquevereniging. Op het werfterrein komt u rijdend Frans erfgoed tegen zoals een Traction Avant of een Méhari. Muziek is er ook. Trekzakspeler Wouter Kuyper geeft acte de présence met onvervalste Bretonse muziek.
Op culinair gebied is ook e.e.a. te beleven. Wat dacht u onder andere van echte crêpes, versgebakken op een echt, oud scheepscombuis?! Ons Theehuys met binnen- en buitenterras, schenkt naast koffie/thee, fris of een biertje voor deze gelegenheid ook een heerlijke Franse wijn.
En heeft u altijd al een karikatuur van uzelf, partner, ouder, kind of buurman willen hebben, grijp uw kans! Speciaal voor Bienvenue op de Museumwerf! vertoont een echte karikaturist zijn kunsten.

Des enfants

Kinderen zijn van harte welkom bij Bienvenue op de Museumwerf! Voor hen zijn er ook leuke activiteiten. Zij laten zich schminken of worden de trotse eigenaar van een stoere tattoo. Lekker varen kunnen ze ook in de veilige en kindvriendelijke handraderbootjes. En wat te denken van een zeilklompje verven of je eigen stoombootje bouwen en na afloop mee naar huis nemen? Ook kunnen zij meedoen met de leuke, informatieve en actieve speel- en doe-route Aan-De-Slag waarbij werfmaatje Hans van de Werf de weg wijst en uitlegt geeft.

Spits

Natuurlijk staat de spits, het Franse binnenvaartschip bij uitstek, centraal. In tegenstelling tot wat naam suggereert, heeft het vrachtschip een stompe kop en een plompe volle kont. Dit alles om zoveel mogelijk laadruimte te hebben.
Een spits heeft standaardmaten (38,50 x 5,05 m met een diepgang van 1,80 m) berekend op de Franse kanalen en sluizen. Omstreeks 1877 werd onder de Franse minister van openbare werken begonnen met het eenvormig maken van het waterwegennet. Bepalend daarbij waren de standaardafmetingen voor de sluizen (40 meter lang, 5,20 meter breed 1,80 meter diep). Nu, na bijna 130 jaar, is de spits nog steeds als vrachtvaarder actief. Intussen is er wel iets aan dit scheepstype veranderd. Vóór de introductie van de scheepsmotor werd met de spitsen gejaagd ofwel ze werden voortgetrokken door mens of paard. De roef stond in die tijd midscheeps. Na introductie van de motor werd de roef in het achteronder geplaatst.

Passage

Bij de Museumwerf kunt u spitsen in actie zien tijdens de film Passage. Deze documentaire over de laatste spitsenschippers van Jascha de Wilde en Ben Hendriks, neemt u mee aan boord voor een reis van Amsterdam naar Zuid-Frankrijk. Verteld vanuit het perspectief van een spitsenschipper toont Passage de poëzie van wat door mensenhanden is aangelegd en wat door de tijd en veranderende economische en maatschappelijk structuren weer teloor dreigt te gaan. De tocht leidt dwars door steden, havens, sluizen, industriegebieden en een verscheidenheid aan natuurlandschappen. De documentaire is eerder vertoond tijdens de IDFA en ontving een 4-sterren recensie van NRC: “een speeltuin voor verbluffende fotografie”.
Museumwerf Vreeswijk vindt u aan de Wierselaan 113 in Nieuwegein. Kijk voor meer informatie op de website.
Bienvenue op de Museumwerf! is goed te combineren met de Authentieke Dag op 2 september in Vreeswijk.