Noordzeekanaal_marifoon

Met ingang van 12 september 2012 zal de scheepvaart op het Noordzeekanaal met een nieuwe indeling van marifoonkanalen gaan werken.

De marifoonkanalen zijn de basis van de communicatie tijdens de maritieme operatie. De scheepvaart werkt nu onder begeleiding van de verkeersleiding van Haven Amsterdam met 4 marifoonblokgebieden en 2 marifoon informatiekanalen. Met ingang van 12 september verandert dat. Dan ontstaat een veranderde indeling van de marifoonblokgebieden op het Noordzeekanaal.

Een marifoonblokgebied beslaat een gedeelte van de vaarweg binnen de regio Amsterdam Noordzeekanaal-gebied. Dit gebied bestaat uit de Noordzee vanaf 30 zeemijl uit de kust bij IJmuiden, het Noordzeekanaal en het IJ tot aan de Verkeerspost Schellingwoude in Amsterdam Oost.

Marifoonblokgebieden sluiten op elkaar aan. De verandering die voor het scheepvaartverkeer en gebruikers in de havens het meest zichtbaar zal zijn, is de aanpassing van de marifoonkanalen in het havengebied van Amsterdam. Ook de grens tussen het blokgebied Kanaal en Amsterdam is verplaatst naar kilometer 14,8 op het Noordzeekanaal. Dit hangt samen met de invoering van het nieuwe walradarsysteem, waarvoor Rijkswaterstaat en Haven Amsterdam opdracht hebben gegeven. Het betreft één systeem voor de het hele Noordzeekanaal gebied, waarbij de beide verkeersposten Haven Operatie Centrum in IJmuiden en Schellingwoude in Amsterdam, met elkaar verbonden zijn door een nieuw glasvezelnetwerk. Beide posten kunnen op deze wijze dienen als elkaars backup.

Overzicht blokkanalen na 11 september 2012

VHF 7 – Verkeersdienst IJmuiden: Aanloop in het buitengebied bij IJmuiden tot op 5 mijl afstand van de pieren.

VHF 61 – Haven IJmuiden, in het redegebied van 5 mijl buiten de pieren tot aan de sluizen.

VHF 3 – Verkeersdienst Noordzeekanaal, van de sluizen tot aan kilometer 14,8 op het Noordzeekanaal. Dit gebied is uitgebreid, de oostelijke grens is opgeschoven van het Gemaal Houtrak naar een locatie tussen de Amerikahaven en Westhaven.

VHF 4 – Haven Amsterdam, dit nieuwe marifoonblokkanaal vervangt het huidige marifoonkanaal 68 in het overige Amsterdamse havengebied. Het gebied wordt verkleind, de westelijke grens komt te liggen bij kilometer 14.8, de oostelijke grens blijft bij de scheiding ter hoogte van het Java eiland. Infokanalen Naast de bovengenoemde marifoonblokkanalen, worden drie ondersteunende marifoonkanalen voor informatie ingesteld.

VHF 22 – Sluis IJmuiden, informatiekanaal Noordzeesluizen, planning en toewijzing. Dit marifoonkanaal blijft ongewijzigd.

VHF 68 – Meldpunt Verkeer, Marifoonkanaal voor de varende scheepvaart ter ondersteuning van de VTS voor alle marifoonblokgebieden. Op dit kanaal kan de verkeersdeelnemer nadere informatie krijgen over: · de afhandeling van de reis door het gebied · ligplaatsen · infrastructurele bijzonderheden, zoals werkzaamheden op- en aan de vaarweg en stemmingen · meldingen over scheepsbijzonderheden tijdens de vaart en reisvoornemen o.a. invaart (olie)havenbekkens en IVS-90 meldingen door de binnenvaart · afhandeling verkeersincidenten

VHF 14 – Meldpunt Haven. Marifoonkanaal voor de afgemeerde scheepvaart ten behoeve van havenbeheerstaken vanuit de Havenmeester en de Regionale Havenverordening Noordzeekanaalgebied. Op dit kanaal dient de havengebruiker meldingen te doen die voortkomen uit de regionale havenverordening zoals:- aanvang en beëindiging activiteiten waarvoor ontheffing is verleend – aanvang en beëindiging bunkeren, boord-boord overslag, inname afvalstoffen, schoonmaken etc. – vragen omtrent dienstverlening in de haven – aanvraag ontheffingen, melding storingen aan boord – afhandeling van (water)verontreiniging en incidenten

Ongewijzigd Marifoonblokkanalen: VHF 18, VHF 60 en Nautisch Informatiekanaal VHF 66 van Rijkswaterstaat in het beheersgebied Schellingwoude alsmede de marifoonkanalen van delokale nautische beheerders Seaport Marina, Beverwijk, Zaandam en Waternet blijven ongewijzigd.

Het Centraal Nautisch Beheer verzorgt de informatievoorziening over de vernieuwde indeling.

(bron: persbericht Haven Amsterdam 3 juli 2012)