museumhaven Gouda, foto Wouter van Dieren, Scheepspost

De LVBHB wil onderzoeken hoe mensen de aankoop van een historisch schip de laatste tijd hebben gefinancierd. Banken verstrekken geen hypotheek voor varende woonschepen, en al helemaal niet als er geen vaste ligplaats bij het schip hoort. De verkoop markt is hierdoor al enige tijd voor een groot deel op slot geraakt.

Historische schepen overleven ons doorgaans wel, dankzij de goede zorgen die we ervoor hebben. Maar er komt een moment dat het schip verkocht gaat worden. Aspirant kopers hebben doorgaans veel enthousiasme, kennis en ambitie. Maar de middelen om een schip te kopen missen soms.

Vroeger ging een aspirant schipper naar familie en de rijkere dorpelingen en werd er een lening en aflosschema overeengekomen. In goed vertrouwen en met een fatsoenlijk rendement waar beide partijen goed mee konden leven. Hoe mooi zou het zijn om dit weer met elkaar te bereiken!

Middels een enquête wil de LVBHB inzicht krijgen hoe mensen recent een schip hebben gekocht of verkocht. Ging dat makkelijk of had de aspirant koper een aantal hordes te nemen? Is er een bijzondere financieringsvorm bereikt en wat vind u een fatsoenlijk rendement? Hoe zou je met het risico van waardevastheid, staat van onderhoud, etc. om kunnen gaan? Moeten we denken aan een investeringsfonds?

In de enquête heeft de LVBHB een aantal vragen geformuleerd die inzicht kunnen geven in de manier waarop “onze” schepen gefinancierd zijn en worden. We willen met de gegevens graag in gesprek raken met banken, financiers, makelaars, gemeenten (ligplaats!) en andere belanghebbenden en dat willen we graag goed voorbereid doen, met kennis.

De enquête is rond 1 mei 2021 per e-mail toegestuurd aan de leden. De resultaten worden momenteel verwerkt.