Luiken van een luikenkap bestaan uit 3 planken. Maak een zonnepaneel in de vorm van een plank en zo kunnen luiken als zonnepanelen gaan dienen zonder het karakter van de luikenkap aan te tasten. De ‘zonnepaneelplanken’ kunnen ontwikkeld worden als er voldoende belangstelling is.

Mogelijkheden

Het idee is dat elk zonnepaneel in/opgebouwd kan worden op een plank of ander materiaal. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld als zetbord of als plank boven op de stuurhut en/of de roef. De standaard (huis-tuin-en-keuken) zonnepanelen zijn op onze schepen immers esthetisch gezien vaak niet de mooiste oplossing.

Een luik

De drie ‘zonnepaneelplanken’ vormen bijvoorbeeld één luik. De vulstroken of presenning bepaal je zelf. De zonnepaneelplanken dienen vanzelfsprekend onderling verbonden te worden om zo te komen tot de gewenste capaciteit.

Inventarisatie

Aangezien deze zonnepanelen van afwijkend formaat zijn, is de prijs bij kleine oplage relatief hoog. Als vereniging kunnen we een collectieve inkoop organiseren zodat prijs-prestatie verhouding aantrekkelijk wordt. Vandaar dat we de behoefte onder de leden peilen.

Technische info

Voorbeeld voor de afmetingen en de daarbij mogelijk op te wekken energie.
Uitgangspunten:
het zonnepaneel heeft een afmeting van 190 cm x 20 cm en is 4 mm dik. Dit paneel kan maximaal 49 Wattpiek leveren met een klemspanning van 6,05 volt.
Om een 24 Volt systeem te kunnen laden, is volgens de leverancier ongeveer 36 volt nodig.
Voor het rendement van 1 Wattpiek is in dit voorbeeld uitgegaan van 0,7 kWh/jaar. Dit omdat de panelen op de luikenkap niet optimaal op de zon gericht zijn.
Dus 6 panelen (6×6,05volt=36,3volt) in serie geschakeld = 2 luiken.
Als je zowel aan BB als SB 6 panelen monteert (twee luiken) heb je in totaal 12 panelen (4 luiken) en kan het systeem maximaal 588 Wattpiek leveren.
Uitgaand van het rendement van 1 Wattpiek is 0,7 kWh/jaar is 588 Wattpiek x 0,75 kWh/jaar = 412 kWh / jaar.

Fred van Beelen