In dit rubriekje een paar links naar interessante en leuke informatie over varend erfgoed. Deze keer de geschiedenis van parlevinkers, scheepvaartboeken online en historische Groninger scheepsbouw op video.

De geschiedenis van parlevinkers en proviandboten

Het thema van het Binnenvaartmuseum in Dordrecht in 2023 is toeleverings-bedrijven voor de binnenvaart. De historie van het niet meer bestaande parlevinkersberoep en de proviandboten wordt hierbij extra uitgelicht. Lees het artikel van Jos Hubens op Maritiem Media

De Nieuwe Maritieme Geschiedenis van Nederland al deels online

De Nieuwe Maritieme Geschiedenis van Nederland (NMGN) laat online  in woord en beeld zien hoe de verschillende scheepvaartsectoren zich sinds de late middeleeuwen hebben ontwikkeld. Maritieme geschiedenis gaat niet alleen over de bouw en het gebruik van schepen in de zeil-, stoom- en motorvaart, maar ook over mensen in ondernemingen die de scheepvaart organiseerden en bemanningen aan boord.
Het project NMGN loopt van 2019 tot 2025, partners zijn het Huygens Instituut en het programma Maritiem Erfgoed Internationaal van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Een keur van kenners van onze nautische geschiedenis werkt er aan mee.

Een aantal hoofdstukken van NMGN is reeds gepubliceerd op Maritiem Portal
Daar vind je ook het eerdere standaardwerk Maritieme Geschiedenis der Nederlanden (1976-1978)

De boeken van Dirk Huizinga ook online

Schrijver over nautisch erfgoed Dirk Huizinga heeft zijn boeken kosteloos online ter beschikking gesteld. Lees meer over hem in de Scheepspost of ga direct door naar de boeken van Dirk Huizinga.

Hou ’t was – Groninger scheepsbouw in een video

Een montage van een interview in het Gronings, Douwe Boersma vertelt hoe hij als 15-jarige jongen naar zee ging en wat hij daarnaast nog meemaakte in de scheepsbouw. Trek er een kwartiertje voor uit.