Op 20 mei 2017 is Koos de Jong (70) stilletjes overleden aan boord van zijn schip de Vrouw Tjitsche in Schaphalsterzijl (Groningen). Rustig was Koos, en op zichzelf, maar wel met hart voor het varend erfgoed.
Al begin jaren zeventig maakte hij een van de eerste westlanders weer zeilend en fungeerde daarna als vraagbaak voor andere geïnteresseerden. Ook was hij nooit te beroerd om een handje te helpen bijvoorbeeld bij het klinken (zie foto), maar zelf zocht hij die hulp niet. Hij had bijzondere talenten en kon goed zeilen maar hij liep er niet mee te koop.
Hij heeft sinds het begin van deze eeuw als vrijwilliger in het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen gewerkt waar hij het archief en de bibliotheek op orde hield.
Op zijn eigen rustige wijze zocht hij ook van alles uit over het varend erfgoed en eenieder kon met vragen bij hem terecht. Jaarlijks behandelde hij rond de 250 vragen en in menig boek staat een dankwoord aan zijn adres.
Onopvallende mensen gaan onopvallend heen, zonder monument voor hetgeen zij bereikt hebben, maar wel herinnerd voor hetgeen ze voor hun vrienden en bekenden hebben betekend, net zo als Koos.
Koos is woensdag 31 mei onder grote belangstelling herdacht in het Dorpshuis ‘t Zylhoes in Schouwerzijl.

De vrouw Tjitsche (met mast) in Schaphalsterzijl