De website over de historische IJsselaak ‘Door Gunst Verkregen’ is volledig vernieuwd en uitgebreid met een historisch fotoarchief. Dit schip met schipper Ko Blok is bekend door de zandlosdemonstraties met de zogeheten ‘zelflosser’.

Belangrijke aanleiding hiervoor was de grote hoeveelheid foto’s die zijn verzameld voor het schrijven van het boek ‘Zand, grind en de historische binnenvaart; 100 jaar zelflossen’. Mede dankzij de medewerking van Harry de Groot en Thomas Westerhout bestaat het fotoarchief nu uit meer dan 700 unieke foto’s.

Nederland is een binnenvaartland. Al eeuwen worden schepen gebruikt voor het transport van goederen. Ten tijde van de industriële revolutie nam de binnenvaart een grote vlucht. Vanaf ca. 1880 werden binnenschepen van staal gebouwd, veelal zeilschepen van verschillende typen zoals aken, tjalken en klippers. Deze schepen werden in de loop van de tijd gemotoriseerd en ontdaan van het zeiltuig. Dit type schepen is tot in de jaren zestig van de 20e eeuw actief geweest in de binnenvaart.

foto © Arie Kreuk Stichting

Veel van deze schepen zijn behouden gebleven. Sommige zijn verbouwd tot woonschip, andere zijn weer onder zeil gebracht, waaronder een aantal charterschepen, die met passagiers varen op o.a. het IJsselmeer en de Wadden. Een enkel schip is behouden of gerestaureerd als oorspronkelijk vrachtschip. Een voorbeeld daarvan is de in 1910 gebouwde IJsselaak “Door Gunst Verkregen”.

Bekijk hier de vernieuwde site over zelflossers: kreuk-zand.nl

Bekijk ook de fraaie video over het zelflossen:

 

(Bron: scheepspost.info)