Het bestuur van de Amsterdamse Museumhaven heeft een raadsadres naar de gemeente gestuurd. Daarin verzoekt zij de Raad om een uitzonderingspositie voor het varende erfgoed mee te nemen in het Amsterdamse gemeentebeleid. Dit naar aanleiding van de twee moties die de Tweede Kamer daarover heeft aangenomen.
Het gaat in eerste instantie om beperking voor de liggelden van zo’n 150 historische pleziervaartschepen waaronder een aantal karakteristieke Amsterdamse sleepboten. Daarnaast maakt de Museumhaven zich zorgen over het streven van de gemeente Amsterdam om de pleziervaart te “vergroenen”. Het beleidsvoornemen is geuit dat er op de Amsterdamse grachten vanaf 2020 uitsluitend nog elektrisch gevaren mag worden. Hoe lovenswaardig dat ook klinkt, het komt de instandhouding van de historische motoren met hun karakteristieke plokke-plokke-plokke geluid niet bepaald ten goede. Daarom is het belangrijk dat bij de totstandkoming van de stadsbrede Watervisie die Amsterdam nu aan het schrijven is,  uitzonderingen worden gecreëerd voor  het varend erfgoed.
Het raadsadres vindt u hierbij. Laat dit een voorbeeld zijn voor eigenaren van varend erfgoed in andere steden om ook zo’n stuk in te sturen.