Als deelnemer aan de tour kun je gesponsord HVO 100 bunkeren. Dat is met waterstof behandelde plantaardige olie. Het geeft een CO2-reductie van 90% ten opzichte van ‘gewone’ diesel. Hoe werkt het en wie zijn de sponsors?

Het Landelijk Programma Duurzame Waterrecreatie wordt onder andere gesteund door de provincies Zuidholland en Friesland. Om erachter te komen hoe de ‘watersporter’ denkt over HVO zijn ze daar met een enquête bezig. Ik heb ze gebeld en ze vinden het héél prettig als zoveel mogelijk van onze tourdeelnemers de enquête invullen. Je vindt hem onder deze link.

En dan natuurlijk de belangrijke vraag waar kan ik HVO 100 bunkeren en wat kost dat? Er zijn twee bedrijven die ons een duurzaam duwtje willen geven: Oliehandel Anton van Megen in Zaandam en Oliehandel M. de Groot in Stavoren. Van Megen komt met zijn (historische) bunkerboot Amy naar Amsterdam en Vreeswijk. Verwachte prijs € 2 (incl.) per liter.

Bij De Groot komen we langs: die heeft een bunkerstation in de Spoorhaven van Stavoren liggen. We kunnen daar (in totaal) maximaal 9000 liter met korting tanken. Verwachte prijs: € 1,77 (incl.), dat is een korting van 3 eurocent op de literprijs.
Twee sponsoren vinden het, net als wij, belangrijk om de tour zo duurzaam mogelijk te maken: Oliehandel Van Meegen in Zaandam en de Stichting 75 jaar NBB. Samen sponsoren ze de tour met € 10.000. Dat bedrag zetten we in om alle schippers die HVO 100 tanken een financieel steuntje te geven. Wie tijdens de tour HVO 100 tankt krijgt een deel van dat sponsorbedrag. Hoeveel hangt af van het aantal etappes dat je mee vaart en hoeveel je tankt. Tankbonnen bewaren dus. We werken nog aan een goede verdeelformule.

In ieder geval: wil je meedoen, geef dat dan van tevoren op bij de palavers. Heb je hier vragen of opmerkingen over, mail Frits dan even.