Staalkabel splitsen onder leiding van Floris Hin: een TAVE project.


Vrijdag 28 juli is stormachtig. Het Terras Nova gaat haast de lucht in, de Verenigingsstand heeft moeite om de boeken droog en op z’n plaats te houden maar alle activiteiten gaan natuurlijk gewoon door. Zij het dat de lezingen op de Terra Nova minder dan een handjevol luisteraars trekken doordat ze nergens aangekondigd zijn.
Wel veel belangstelling is er voor het lossen van schelpen en wilgentenen: daar wordt gebeuld!
De oude ambachten, staalkabel splitsen, rondhouten, houtbuigen en klinken, TAVE projecten, hebben niet alleen een behoorlijk aantal deelnemers, maar trekken ook veel publieksaandacht en zijn goede PR voor de LVBHB. Zwaar werk, zeker het klinken, dus een welverdiende rust.
Gelukkig drijven de buien net voorbij, weggeblazen door de stoomfluit van de sleper Maarten die rondjes draait met passagiers op het Zwarte Water.
De schepen liggen merendeels beschut en trekken nu al veel publiek, zodat niet alleen de reüniegangers onderling druk pratend de dag door komen, maar ook de publiekscontacten veelvuldig en enthousiast zijn.
De Zomervergadering in de sporthal begint natuurlijk te laat omdat zoals gebruikelijk (‘hé hallo, hoe gaat het, ja we worden een dagje ouder’) de ontmoetingen weer hartverwarmend zijn. Daar doet het kale bekertje welkomstkoffie niets aan af.
Voorzitter Rolf van der Mark geeft een uitgebreide toelichting over het CBB/CvO met natuurlijk de oproep dit te regelen (voor hulp, zie HIER en HIER) en de schepen te registreren in BHS. Martine van Lier voegt daar nog de inspanningen van de FVEN aan toe. Wat blijft is, hopelijk naast de schepen, in ieder geval de bedreiging van het varend erfgoed.
Nieuwe bestuursleden Maurice Luimes en Rob Slangen worden met algemeen applaus verwelkomd in het bestuur. Bestuurslid Nicolien Schwippert kondigt haar vertrek aan met een oproep voor een vrouwelijke (oeps, moet dat niet gender neutraal?) opvolger als Coördinator Evenementen.
Toen was het tijd voor pauze, na een reclamespot voor de LVBHB uitgave Behouden Binnenkant over authentieke roefjes door Trudy Boom, die het eerste exemplaar aan Rolf van der Mark aanbiedt.
Iedereen moet in de rij om een muntje te kopen voor een pauzedrankje wat sommigen noopte (‘ben ik daarvoor helemaal naar Hasselt gekomen, om te vergaderen en mijn eigen drankje te betalen?’) om thuis een bakkie te doen.
Na de pauze de prijsuitreikingen en napraten. Klik voor het uitgebreide verslag.
Op naar morgen!