De toekomstig voorzitter en secretaris van de LVBHB bereiden zich voor op hun taak: roeien met de riemen die je hebt en kijkend naar de stip op de horizon.


Hasselt ontwaakt op zaterdag 29 juli met het geluid van kraampjes die opgebouwd en ingericht worden. Honderden handelaren langs de pittoreske straatjes van het stadje.
Ondanks het weer, het regent af en aan, soms miezer, soms dikke druppels, lopen heel veel mensen langs schepen en koopwaar. De Terra Nova wordt druk bezocht, er wordt weer geklonken en aan een mast geschaafd, het Terras Nova is de plaats van een familiefeest, de Verenigingsstand doet goede zaken (Trudy Boom signeert haar boek over roefjes tussen de buien door) en oude en nieuwe contacten worden aangehaald, gegevens uitgewisseld. Op het Zwarte Water zeilt de Maria met een puntje zeil statig voorbij toegefloten door de Maarten.
De schippersmaaltijd bestaat voornamelijk uit wachten in lange rijen. Volgens Hannah (10 jaar) vielen de gehaktballetjes wat tegen, maar was de tomatensoep lekker.De optocht van verlichte scheepjes door de Hasselter wateren valt letterlijk in het water door forse regenbuien en is dus afgelast. Het naborrelen gaat lang door met vaarpraat, CvO perikelen en sterke verhalen.

Het klinken ‘s avonds klonk wat anders dan overdag.