We weten nu hoe de wereld eruit ziet om 06.00 uur in de ochtend. Op 31 juli ging de vloot de tocht Amsterdam-Enkhuizen doen. We vertrokken om 06.30 uur uit Amsterdam. Om 07.00 uur werd de eerste groep al geschut bij de Oranjesluizen. We kwamen langs het Paard van Marken in de sluis van Enkhuizen en vervolgens kwam de Drommedaris in zicht. Op een terrasje in de binnenhaven zagen we vervolgens de Terra Nova achteruit naar binnen manouvreren.
Op dag 2 in Enkhuizen was er een vol programma maar wel heel leuk en interessant. Het begon met een presentatie van Rolf aan een aantal hoogwaardigheidsbekleders over het doel van de vereniging en de erfgoedtour. Vervolgens vertelde de burgemeester van Enkhuizen dat de Zuiderzeegemeentes bezig zijn met een regeling om historische bedrijfsvaartuigen de monumentale status te verlenen met alle privileges die daar bij horen. Daarna hees hij de vlag van Enkhuizen op de Terra Nova en ontving natuurlijk het spinazieboek.
De schippers konden meedoen aan een rondleiding in het stadhuis van Enkhuizen door de burgemeester. Deze vertelde heel interessant over de geschiedenis van Enkhuizen, lid van de VOC en in die tijd de vierde grote stad van Nederland. De megalomane bestuurders van Enkhuizen in die tijd hebben zichzelf in het stadhuis op roemruchte wijze laten afbeelden op alle muren, zelfs over de deuren heen. Ook hing er een heuse Paulus Potter, die uit Enkhuizen kwam. Ook konden we het flessenscheepjesmuseum bezoeken, de Dromedaris beklimmen, naar filmvoorstellingen kijken, het Openluchtmuseum bezoeken en meedoen aan een zeilwedstrijd.
‘s Avonds was er een afterparty georganiseerd in het Openluchtmuseum. Daar werd ook de prijs uitgereikt van de zeilwedstrijd die die middag had plaatsgevonden. Het winning team was de Spes. Hun captain stond nog stil bij het overlijden van Klaas Persoon, één van de stuwende krachten van de vereniging.
Inge Koomen