LVBHB agenda2020-01-10T16:45:52+01:00

LVBHB agenda

Onderstaande agenda toont alleen de eigen activiteiten van de LVBHB. Voor een agenda met alle varend erfgoed evenementen klik hier.

mrt
4
do
Symposium Toekomst van de bruine vloot
mrt 4 @ 15:00 – 17:00
Symposium Toekomst van de bruine vloot

Symposium Toekomst van de bruine vloot

Donderdag 4 maart 2021
Van 15.00 tot 17.00 uur
Locatie: Zuiderzeemuseum of digitaal

Op 4 maart 2021 wordt het Symposium Toekomst Bruine Vloot gehouden in het Zuiderzeemuseum Enkhuizen. Het doel is om initiatieven die erop gericht zijn om de zeilvloot verder te helpen met elkaar te delen en te versterken. Sommige initiatieven staan nog in de kinderschoenen en vragen om input van bestuurders en experts, andere ideeën zijn al verder uitgewerkt. Het symposium wordt georganiseerd in opdracht van de Vereniging van Zuiderzeegemeenten en de Vereniging van Waddenzeegemeenten en in nauw overleg met de BBZ. In januari volgt het definitieve programma. Klik hier voor het persbericht

mrt
20
za
Tjalkendag Vollenhove (onder voorbehoud)
mrt 20 hele dag

Tjalkendag 2021 (onder voorbehoud)

Als de Tjalkendag 2021 kan doorgaan, en die kans lijkt op dit moment erg klein, dan is die weer in Vollenhove en wel op zaterdag 20 maart. Als u zich aanmeldt via noorderschippers@lvbhb.nl houden de Noorderschippers u op de hoogte van de verwikkelingen. Zodra er enige zekerheid is over het doorgaan in 2021 zal de tekst hieronder bijgewerkt worden.

De traditionele seizoensopening van de Noorderschippers. Er komen honderd deelnemers en de dag is vol. We liggen met de Terra Nova en vijfentwintig deelnemende schepen in de haven (foto hieronder).

Vollenhove nu – foto Rick Hendrix

De Tjalkendag reist door de noordelijke provincies en dit jaar is op zaterdag 20 maart het Zuiderzeestadje Vollenhove aan de beurt. Een sfeervolle, historische stad, zo tussen de veenplassen van de Beulaker en de Belter en de Noordoostpolder in. Lang vissersstad geweest en dat is nog steeds te merken.

We zeggen het nog maar eens: je hoeft geen tjalk te hebben om naar de Tjalkendag te komen. Dat hebben die honderd bezoekers vast ook niet allemaal.

Dan het programma. Burgemeester Rob Bats zal ons om tien uur welkom heten in zijn gemeente. De Zuiderzeestad Vollenhove is natuurlijk ook de ‘geboorteplaats’ van de Vollenhovense bol.  Uit het archief van onze zusterorganisatie SSRP komt de mooie foto op de homepage van de oude werf van Jan Kroese, zo’n beetje de geestelijke vader van de bol. Maar dat zal vast aan de orde komen in het eerste verhaal in het ochtendprogramma, van Henk van Heerde, van het Stadsmuseum Vollenhove.

mrt
27
za
Waddenrace, Harlingen
mrt 27 – mrt 28 hele dag

Voorjaarseditie Waddenrace

De voorjaarseditie van de Waddenrace 2021 zal gevaren worden in het weekend van 27/28 maart 2021. Er is voor eind maart gekozen omdat er schepen onder de deelnemers zijn die april al verhuur hebben.

apr
10
za
Pieperrace, Volendam
apr 10 – apr 11 hele dag

Pieperrace Volendam

Op zaterdag 10 en zondag 11 april 2021 organiseert de Stichting Pieperrace de 36e Pieperrace in het zuidelijk gedeelte van het IJsselmeer. Deze jaarlijkse hardzeilwedstrijd voor Visserijvaartuigen, Skûtsjes, Aken, Tjalken en Klippers, is het begin van het vaarseizoen. Wij willen u nu reeds dankzeggen voor uw deelneming.

apr
24
za
Mattenschippersrace, Blokzijl
apr 24 hele dag

Mattenschippersrace, Blokzijl

Mattenschippersrace vergt van deelnemers veel inzet
Elke laatste zaterdag van april wordt in de Kop van Overijssel de Mattenschippersrace gehouden. Klassieke platbodems melden zich dan in Blokzijl aan de start voor een ‘kleintje Strontrace’, zoals de Mattenschippersrace ook wel wordt genoemd. Zeilen, bomen en jagen zijn de enige toegestane vormen van voortbewegen. Dat stelt zware eisen aan het vakmanschap van schippers én bemanning: wie de uitdaging aandurft kan zelfs aanmonsteren als opstapper!

De Mattenschippersrace is een zeilwedstrijd voor traditionele zeilende vrachtschepen. De deelnemers moeten zeilend het ‘rondje Zwartsluis’ afleggen. Vanuit Blokzijl voert de race over het Giethoornse Meer, Jonen en de Beulaker Wijde via de Blauwe Hand en Beukers naar Zwartsluis. Daar moeten de deelnemers een speciale opdracht uitvoeren; die opdracht heeft altijd iets te maken met de oorsprong van deze race: het vervaardigen van matten. Pas daarna mogen de deelnemers de terugtocht naar Blokzijl aanvaarden. Het parcours brengt hen via het Zwarte Water, Kadoelen en Vollenhove terug in het mooie voormalige Zuiderzeestadje. Afhankelijk van de windrichting kan de wedstrijd ook in omgekeerde richting worden gevaren.

Ga naar de bovenkant