LVBHB agenda

Onderstaande agenda toont alleen de eigen activiteiten van de LVBHB. Voor een agenda met alle varend erfgoed evenementen klik hier.

apr
17
za
Vissers in Verzet, Spakenburg
apr 17 hele dag

Op zaterdag 17 april zal het openluchttheater “Vissers in Verzet” plaatsvinden in de Museumhaven van Spakenburg. Het gaat over de geschiedenis van de Spakenburgers en hoe zij zich succesvol verzetten in WOII: ‘We hielden niet van wet en orde’. Het had zomaar gekund dat Bunschoten-Spakenburg er na de Tweede Wereldoorlog er niet meer was. De Spakenburgse vissers kwamen in 1944 in groot verzet tegen de Duitse bezetter, die het dorp daarna dreigde plat te branden. Zover kwam het gelukkig niet.

In een openluchttheater zal het publiek kunnen genieten van dit bijzondere verhaal. Aanvankelijk zou het stuk vorig jaar al te zien zijn, maar vanwege corona is het uitgesteld naar 17 april 2021.

Vooraf opgenomen scènes zullen afgewisseld worden met verslagen van ooggetuigen, optredens van het Visserskoor en fanfareorkest Excelsior, en er zullen live scènes worden gespeeld. Dit alles in en rondom de museumhaven en de botterwerf in Spakenburg waarbij er grote schermen aanwezig zullen zijn die oude beelden uit de oorlog vertonen.”

Lees hier meer over de geschiedenis van de Vissers in Verzet
of kijk op hun Facebook pagina

apr
24
za
Mattenschippersrace, Blokzijl
apr 24 hele dag

Mattenschippersrace, Blokzijl

Mattenschippersrace vergt van deelnemers veel inzet
Elke laatste zaterdag van april wordt in de Kop van Overijssel de Mattenschippersrace gehouden. Klassieke platbodems melden zich dan in Blokzijl aan de start voor een ‘kleintje Strontrace’, zoals de Mattenschippersrace ook wel wordt genoemd. Zeilen, bomen en jagen zijn de enige toegestane vormen van voortbewegen. Dat stelt zware eisen aan het vakmanschap van schippers én bemanning: wie de uitdaging aandurft kan zelfs aanmonsteren als opstapper!

De Mattenschippersrace is een zeilwedstrijd voor traditionele zeilende vrachtschepen. De deelnemers moeten zeilend het ‘rondje Zwartsluis’ afleggen. Vanuit Blokzijl voert de race over het Giethoornse Meer, Jonen en de Beulaker Wijde via de Blauwe Hand en Beukers naar Zwartsluis. Daar moeten de deelnemers een speciale opdracht uitvoeren; die opdracht heeft altijd iets te maken met de oorsprong van deze race: het vervaardigen van matten. Pas daarna mogen de deelnemers de terugtocht naar Blokzijl aanvaarden. Het parcours brengt hen via het Zwarte Water, Kadoelen en Vollenhove terug in het mooie voormalige Zuiderzeestadje. Afhankelijk van de windrichting kan de wedstrijd ook in omgekeerde richting worden gevaren.

mei
10
ma
Semaine du Golfe du Morbihan
mei 10 – mei 16 hele dag

Semaine du Golfe du Morbihan

Een internationaal maritiem evenement, een cultureel en een populair festival, in de magische setting van de baai van Mor Bihan in Bretagne

Meer dan duizend traditionele en klassieke boten onderverdeeld in samenhangende en herkenbare vloten, die elke dag varen en hun tussenstops variëren tussen havens en ankerplaatsen. Het resultaat: een “geëxplodeerd” maritiem festival dat de hele Golf van Morbihan bezielt. 

Het zijn de bijzondere geografie en de fysieke specificiteit van deze baai haar eilanden en eilandjes, en de nauwe geul, welke het nautische programma van het evenement bepalen en accentueren.

mei
13
do
Zwartsluis onder Zeil
mei 13 – mei 16 hele dag
Zwartsluis onder Zeil

Zwartsluis onder zeil

De Stichting Zwartsluis onder Zeil nodigt u van harte uit tot het bijwonen van de zevende editie van Zwartsluis onder Zeil, de tweejaarlijkse tegenhanger van de Nationale Sleepbootdagen tijdens het Hemelvaartweekend. Zwartsluis onder Zeil is een knipoog naar het verleden, waarin schippers zeilend hun brood verdienden met transport over water en in Zwartsluis hun goederen opsloegen of verhandelden. De Staphorstersluis en de Kolksluis waren destijds dan ook van uitzonderlijk belang voor het vervoer vanuit de binnenwateren naar het open water van de Zuiderzee.

Dé plek met Hemelvaart

Daarom opent Zwartsluis zijn sluisdeuren hopenlijk ook dit jaar weer voor de ronde- en platbodemjachten in het weekend van Hemelvaart met als middelpunt onze eigen trots en Nationaal Varend Monument, de ‘Zwartsluizer Botter ZS13’.

 

mei
27
do
Afgezegd: Oostende voor anker
mei 27 – mei 30 hele dag

Oostende voor anker

Oostende, … haar haven, haar stranden, haar steiger en natuurlijk haar maritiem verleden. Met veel plezier stellen wij de volgende editie van Oostende Voor Anker voor.

Het grootste maritieme festival aan de Noordzee, dat zal plaatsvinden van 27 mei tot 30 mei 2021.

 

 

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Afgelast: Pieperrace, Volendam
Afgelast: Pieperrace, Volendam
apr 10 – apr 11 hele dag
Afgelast: Pieperrace, Volendam
Pieperrace Volendam Op zaterdag 10 en zondag 11 april 2021 organiseert de Stichting Pieperrace de 36e Pieperrace in het zuidelijk gedeelte[...]
11
12
13
14
15
16
17
Vissers in Verzet, Spakenburg
Vissers in Verzet, Spakenburg
apr 17 hele dag
Vissers in Verzet, Spakenburg
Op zaterdag 17 april zal het openluchttheater “Vissers in Verzet” plaatsvinden in de Museumhaven van Spakenburg. Het gaat over de[...]
18
19
20
21
22
23
24
Mattenschippersrace, Blokzijl
Mattenschippersrace, Blokzijl
apr 24 hele dag
Mattenschippersrace, Blokzijl
Mattenschippersrace, Blokzijl Mattenschippersrace vergt van deelnemers veel inzet Elke laatste zaterdag van april wordt in de Kop van Overijssel de[...]
25
26
27
28
29
30