LVBHB agenda

Onderstaande agenda toont alleen de eigen activiteiten van de LVBHB. Voor een agenda met alle varend erfgoed evenementen klik hier.

apr
1
za
Koggejagen, Kampen
apr 1 hele dag
Koggejagen, Kampen

Koggejagen op 1 april 2023?

1 april 2023: de officiële start van het Hanzejaar 2023 met de 9 officiële Hanzesteden van Nederland. Met een super serieus uniek experiment op de IJssel bij Kampen. Want het is natuurlijk grote onzin dat in de Hanzetijd kogges zeilden over de rivieren langs de Hanzesteden. Wij in Kampen weten wel beter. En dat laten we zien op zaterdag 1 april, want dan gaan we ‘kogge jagen’.

HUH? KOGGE JAGEN?

Je weet wel. Gewoon met een touw zo’n boot trekken door de rivier. Tegen de stroom in. Letterlijk en figuurlijk. Net zoals vroeger binnenvaartschepen wel werden getrokken langs jaagpaden. We nodigen jullie uit om ook met een team ‘koggejagers’ mee te doen op 1 april bij de IJsselkade. En nee, het is geen grap. Al is het wel grappig, maar dat is ook een beetje de bedoeling natuurlijk. Een team is al bekend: de 9 wethouders van de samenwerkende Hanzesteden mogen als laatste rond 15 uur aan de bak.

Pieperrace, Volendam
apr 1 – apr 2 hele dag
Pieperrace, Volendam

Pieperrace – Volendammer zeilspektakel van allure!

De inschrijvingen voor de 37e editie Pieperrace 2023 kan vanaf heden worden gedaan via de site. Vrijdag 31 Maart kunt u de betaling en inschrijving afhandelen in kroeg ’t Gat van Nederland. Op deze dag kan hier ook nog worden ingeschreven. Op Zaterdag 1 en Zondag 2 April vindt het evenement plaats. Wij van stichting Pieperrace staan te popelen en vertrouwen wederom op een hoge opkomst !

Tjalkendag, IJlst
apr 1 hele dag
Tjalkendag, IJlst

Tjalkendag in IJlst,

kijk hier voor meer info

Vlootdag Harlingen
apr 1 hele dag
Vlootdag Harlingen

Op zaterdag 1 april 2023 viert de Harlinger Zeilvloot weer de jaarlijkse opening van haar nieuwe vaarseizoen! Deze dag, de Vlootdag van Harlingen, wordt georganiseerd door de Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen (VBZH) in samenwerking met BENG Evenementen. Het is een feest voor iedereen, van jong tot oud. Kom langs de zeezijde van de Zuiderhaven en ervaar de nautische sfeer en de bruisende zeehavenstad Harlingen.

Vlootdag
Gedurende de Vlootdag kun je genieten van muziek, een grote bonte markt, kinderspelen, demonstraties en oude ambachten. Er is de mogelijkheid om de schepen te bezichtigen, te genieten van een hapje en drankje op het speciaal voor deze dag ingerichte ‘Vlootdag food & drink plein’ en als klap op de vuurpijl kun je meevaren met één van de schepen op het Wad.

Stap aan boord
De Harlingen zeilschepen, afgemeerd aan de kade, houden ‘open schip’. Zo kunt u de schepen eens rustig van binnen bekijken. Aan boord van de schepen zijn verder nog exposities, demonstraties, koffieschenkerijen, proeverijen en nog veel meer. De informatie hierover vindt u op de diverse vlootdag-presentatieborden die door de hele stad verspreid staan.

Taandag, Hoorn
apr 1 @ 11:00 – 16:00
Taandag, Hoorn

In het Centrum Varend Erfgoed in Hoorn begint het vaarseizoen traditiegetrouw met het tanen van de zeilen van de monumentale vissersschepen. Bezoekers zijn welkom op zaterdag 1 april aanstaande, 11.00-16.00 uur.

Tanen
Tijdens de Taandag laten we actief zien hoe echte katoenen zeilen van onze schepen getaand worden. Aan de hand van een kleine fototentoonstelling geven we uitleg over het tanen. Ook is er een expositie van allerlei natuurlijke vezels.
Natuurlijke materialen
Tot halverwege de vorige eeuw waren zeilen, netten en touwen van vissersschepen vervaardigd van natuurvezels. Het tanen diende om ze te beschermen tegen schimmels en rot. Door de komst van kunststofvezels raakte het tanen uit de gratie. Maar níet in het Centrum Varend Erfgoed. Daar werken we nog altijd graag met natuurlijke materialen. Met het gebruik van natuurlijke vezels kunnen we de authenticiteit van de oude schepen zo goed mogelijk bewaren. Dat natuurlijke materialen afbreekbaar zijn en het milieu niet extra belasten is een ander belangrijk voordeel.
Rondleidingen
Elk heel uur, van 12 uur tot 15 uur, zijn er rondleidingen over het Oostereiland, waarin vrijwilligers vertellen over het tanen, de historische vissers- en vrachtschepen, maar ook kort over de geschiedenis van het Oostereiland.

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
Boot Holland Leeuwarden
Boot Holland Leeuwarden
mrt 8 – mrt 12 hele dag
Boot Holland Leeuwarden
Wie van watersport houdt, kan bij Boot Holland zijn hart ophalen. Het aanbod in boten is gevarieerder dan ooit! kijk hier voor meer info
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
Edammer Ambachtendag 09:00
Edammer Ambachtendag
mrt 25 @ 09:00 – 15:00
Edammer Ambachtendag
De historische scheepswerf Groot aan de Lingerzijde 25 in Edam vormt zaterdag 25 maart het decor voor de Edammer Ambachtendag. Het schip de Wieringeraak WR167 van de Stichting Historische Werf[...]
26
27
28
29
30
31