FAQ items aan het laden...
LVBHB2023-01-15T18:33:23+01:00

Het Historisch Bedrijfsvaartuig

De grootste behoudsorganisatie voor ons varend erfgoed: schepen ouder dan 50 jaar die in Nederland gebouwd zijn of beeldbepalend zijn geweest op de Nederlandse wateren. LVBHB: wat is onze missie, waar komt u ons tegen?

Nieuws voor LVBHB-leden

Actueel

Varend Erfgoed Evenementen

Evenementen voor de gehele varend erfgoed gemeenschap, namens de FVEN verzorgd door Scheepspost.info. Stuur bijdragen naar wouter@scheepspost.info

aug
4
vr
Erfgoedmanifestatie, Tilburg
aug 4 – aug 6 hele dag

De jaarlijkse erfgoedmanifestatie van de LVBHB zal in 2023 plaatsvinden in de Piushaven in Tilburg.

Het komt regelmatig voor dat voor een bepaald jaar meerdere havensteden zich melden om meer dan 100 van onze schepen te ontvangen. Vaak zijn dat steden die dat jaar een gerelateerd jubileum vieren. Ook voor 2023 was dat het geval en op de Algemene Ledenvergadering op 13 maart 2021 moest er gestemd worden.

De keus viel op Tilburg. In 2023 bestaat de Piushaven in Tilburg 100 jaar. In 1998 en 2009 waren we daar ook al te gast en dat gaan we in het weekend van 4-5 augustus 2023 groots herhalen.

De aanbrengtocht door het Wilhelminakanaal waarbij 3 sluizen en vele bruggen gepasseerd worden zal ook in Oosterhout en Dongen veel bekijks trekken.

Kijk hier voor meer info

aug
5
za
Visserijfeesten Breskens
aug 5 – aug 7 hele dag
aug
18
vr
Schipper Klottje, Leer
aug 18 – aug 20 hele dag
Schipper Klottje, Leer

Van 18 – 20 augustus 2023 is het weer zover: traditionele schepen ontmoeten elkaar! Schepen zoals ze vroeger waren. Vanuit Duitsland, Nederland, België en van ver komen vriendschappelijke verbindingen over de grenzen heen. 

Meer informatie zal hier binnenkort worden verstrekt. 

Het “Schipper Klottje Leer” is een onafhankelijke vereniging met ruim 100 vrijwilligers, vrouwen en mannen. Ze zijn samengekomen onder het motto “We willen “LEER – historische oude stad” met leven vullen, mensen samenbrengen”.
Al meer dan 25 jaar, vanaf het kleinste begin, volgt u dit credo

aug
24
do
Havendagen Zierikzee
aug 24 – aug 26 hele dag
aug
25
vr
Traditionsschiff Festival, Saarbrücken
aug 25 – aug 27 hele dag
Traditionsschiff Festival, Saarbrücken

Traditionsschiff Festival, Saarbrücken

Van 25 tot 27 Augustus 2023 vindt het eerste traditionele scheepsfestival Saar-Tradition plaats in Saarbrücken. Saarland en Lotharingen hebben een lange traditie in de binnenvaart. Op de Saar werd al in de 17e eeuw hout vervoerd. Napoleon I liet in 1806 de (boven)Saar kanaliseren om Saarlandse kolen per schip naar Frankrijk te kunnen vervoeren. Aan het begin van de 20e eeuw bereikte de scheepvaart op de Saar haar hoogtepunt. Er werd gebruik gemaakt van de Peniche, een type schip dat is geoptimaliseerd voor het gehele kanalennetwerk in Frankrijk. Tot de jaren 60 stonden ze in wel 5 rijen in Saarbrücken. Op dat moment waren er ongeveer 270 Penichen geregistreerd in Saarbrücken. Hier vindt u historische en actuele afbeeldingen om te downloaden.

Ga naar de bovenkant