Met de oprichting van de Stichting Adviesorgaan Traditioneel Vaartuig (Stichting ATV)is een alternatieve route voor certificering van Traditionele Vaartuigen in zicht gekomen.

De Europese Richtlijn 2006/87/EG, ES-TRIN, is de geldende richtlijn voor de bouw, inrichting en uitrusting van binnenschepen. In de Richtlijn is een apart hoofdstuk ‘Traditionele vaartuigen’ opgenomen (nu 24; voorheen 19). Dit hoofdstuk biedt traditionele vaartuigen de mogelijkheid om op basis van ‘alternatieve aanpassingen’ te voldoen aan de geldende technische eisen.

IL&T (Inspectie Leefomgeving en Transport; ministerie Infrastructuur & Waterstaat )heeft aan de FVEN gevraagd om een adviesorgaan omtrent traditionele vaartuigen in te richten. Dit heeft geresulteerd in de Stichting Adviesorgaan Traditioneel Vaartuig (Stichting ATV).

Deze stichting geeft, onafhankelijk en onpartijdig, aan IL&T een bindend advies of een schip aangemerkt kan worden als Traditioneel Vaartuig.

De LVBHB heeft stevig geparticipeerd in het ontwerp van de Stichting ATV. Voor de in 2020 opgerichte stichting is een bestuur gevormd met Hendrik Boland als voorzitter.

Deze ontwikkeling is van groot belang voor historische schepen die alsnog een CvO willen behalen EN voor schepen die nu pas “in de vaart” komen, bijv. na een lang leven als casco onder een woonark. Deze route is weliswaar niet gemakkelijk maar biedt wel een mogelijkheid om alternatieve oplossingen te bedenken voor niet- of moeilijk haalbare eisen die aan “nieuwe schepen” worden gesteld.

Voor meer informatie zie het artikel Adviesorgaan Traditionele Vaartuigen opgericht.