KPN stopt met het mobiele 3G netwerk. Check of je apparatuur geschikt is voor tenminste 4G.

Einde 3G

KPN gaat per 31-03-2022 het mobiele 3G UMTS netwerk ontmantelen. Indien je nog met een oudere 3G mobiele telefoon (Iphone4 b.v.) of mobiele 3G internetrouter (GlobeSurferIII of 3G-UMTS USB-dongle) werkt aan boord of onderweg in auto of camper, dan kun je daar na 31-03-2022 niet meer mee online komen, of hooguit alleen nog op 2G GPRS/EDGE. En dat is geen 1 april grap.

Routers

Schaf dan een nieuwe/2e hands mobiele telefoon en/of internet router aan die wel met 4G en/of 5G kan werken. Let er bij mobiele routers goed op dat ze een mogelijkheid hebben om externe 4 G LTE antennes te kunnen aansluiten. B.v. een FRITZ!Box 6850 (kale LTE 4G versie of 5G versie) of 6890 (4G-LTE) of de Teltonica’s RUT950, RUT955 of RUTX11. Deze hebben 2 SimCard slots, handig voor een prive simcard en een bedrijfs simcard. 5G apparaten ondersteunen meestal ook 4G.

Antennes

Aan boord op een schip in de roef of het voormalige laadruim zit je grotendeels in een stalen kooi van Farady met daardoor minder bereik, en dan is/zijn een of meer externe buitenantenne(s) met goede kabel vaak wel veel beter. Bij de Teltonica 4G routers is een losse weerbestendige buitenantenne leverbaar. Maar de 2 meegeleverde LTE sprietantennes werken al meerdere jaren prima in iemands houten stuurhut via een 8-aderige twisted pair Cat6A EtherNet kabel en meerdere GigaBit switches in hun hele schip.

WiFi

Vaak is wel een 2e Access Point (b.v. oude router) nodig voor een betere WiFi. In die tweede router moet dan wel de DHCP functie (automatisch IP-adres geven) UITgezet worden, want er mag er maar 1 DHCP-server actief in het LAN zijn in het hele lokale netwerk ter voorkoming van conflicten.

De 4G Teltonika RUT950 die een collega schipper sinds 2016 gebruikt mist in ieder geval Dual Band WiFi (Alleen 2.4 en Geen 5 GHz), geen IPv6, en geen GigaBit RJ45 EtherNet poorten, alleen 10/100 Fast EtherNet. De FRITZ!Box routers hebben wel DualBand WiFi en GigaBit RJ45 LAN poorten. De Teltonika RUT955 is identiek aan de 950, en heeft ook RS232, RS485, USB1, SDcardslot, i/o, GPS-input.

Warmte

Hou ook rekening met de voorkomende werktemperaturen van spullen in de verschillende ruimtes op een schip. Denk aan de grotere verschillen in een (on)verwarmde en (on)gekoelde stuurhut in winter en zomermaanden:

  • De FRITZ!Box voldoet aan de consumenten elektronica 0-40 graden
  • De Teltonica voldoet met -40 tot +75 graden hier beter. Net als je marifoon.

Andere onderwerpen:

  • welke internet protocollen worden ondersteund. Anders gezegd waarvoor ga je je router gebruiken?
  • is SMS ondersteuning aanwezig, voor bv. alarm functies? Als LVBHB Werkgroep ICT geven wij voornamelijk opvallende technische aspecten door, maar geen aankoopadvies, want de keuze ligt bij de gebruiker.

Meer over de AVM FRITZ!Boxen

Voordeel van de nieuwere FRITZ!Boxen zoals de erg complete 6890 LTE is dat ze ook VoIP telefonie met analoge of DECT telefoons ondersteunen, en dat de WiFi 5 (=ac) ook als WAN client bruikbaar is. Denk aan een scheepswerf, of (jacht-)haven met b.v. het bekende BinnenVaartNet WiFi (Wageningen, Nijmegen, Haaften, IJzendoorn, Rotterdam, Amsterdam etc.) Naar buiten toe heb je dan een snelle collectieve WAN WiFi 5 verbinding naar de (jacht-)haven, scheepswerf of camping, en lokaal achter de router zo veel mogelijk bedraad internet op laptops, want hoe meer WiFi gebruikers hoe trager een ieders verbinding wordt. Nog sneller WiFi 6 met AX is helaas nog zeldzaam, b.v. de FRITZ!Box 7590 AX, maar die heeft weer geen 4G LTE simcard mogelijkheid. Kijk altijd heel goed na vooral de technische specificaties, of vraag desnoods hulp hierbij. Informatie over de FRITZ!Box kun je hier vinden. Helaas staan daar niet altijd dezelfde producten op als in het Engelstalige of Duitstalige versie van diezelfde fabrikant.

SIMkaarten

Als je nog een oudere 2G, of 3G simcard in die (oude) toestellen gebruikt, moet ook die worden vervangen door minimaal een 4G / 5G exemplaar in overleg met je service provider. Je telefoonnummer(s) en internet inloggegevens kunnen dan overgezet en behouden blijven. 2G GSM/GPRS/EDGE blijft wel werken, maar dat is tegenwoordig natuurlijk supertraag, zeker als je 3G UMTS mobiel internet gewend was. Zo kreeg ik al 3 x van KPN een SMS op mijn 2G telefoon dat ik mijn oude Telfort 2G simcard bij hun gratis kan laten vervangen door een 4G exemplaar. 4G LTE biedt een betere geluidskwaliteit, en ook de mogelijkheid van VoLTE, (=Voice over LTE) of te wel spraaktelefonie over LTE. Bedenk wel dat je dan de gegevens (telefoonlijst) van de 3G naar de nieuwe 4G simcard moet (laten) overzetten. Sommige telefoon leveranciers kunnen je die service, eventueel tegen vergoeding, ook geven.

Bron KPN: Ga mee van 3G naar 4G; Vervang je simkaart

Eventuele vragen kun je stellen aan de leden van de LVBHB WerkGroep ICT: <ict@lvbhb.nl>.

Henri Derksen,
WerkGroep ICT en ProjectGroep AIS+ECDIS.