Tgv 125 jaar Nieuwe Kanaal is er 17-19 juli een schepenfeest in Leeuwarden. Tevens start van de aanbrengtocht naar Winschoten.

Het weekeinde van 17, 18 en 19 juli moet je in Leeuwarden wezen. Daar organiseren de Noorderschippers samen met de Museumhaven Leeuwarden een schepenfeest rond het Nieuwe Kanaal. Een klein stukje kanaal, 1700 meter maar, en dan ook nog zo’n nietszeggende naam, die zelfs veel Leeuwarders niet kennen. Ja, de Emmakade, die kennen ze. En de fabrieken van Koopmans en de Friesche Vlag, en het winkelcentrum De Centrale. En toch liggen die allemaal aan dat kleine maar o zo belangrijke stukje kanaal. Gegraven in 1894 en in gebruik genomen in 1895. Dit jaar dus 125 jaar geleden. En reden voor een feest. Zeker omdat dat ‘in gebruik nemen’ destijds zonder enig feestelijk of officieel vertoon is gegaan. Dat was gewoon hup, vol laten lopen en gaan varen. Dus dat feest komt er na 125 jaar alsnog. Met de schepen op weg naar Winschoten en wie er nog maar meer bij wil zijn.

Natuurlijk is de Terra Nova van de partij, net als het vlaggenschip van de Museumhaven, de Stânfries X. We werken er aan dat deelnemende schepen gratis kunnen liggen. Het programma staat in de grondverf en zal er ongeveer zo uitzien:

  • Op vrijdag varen we met een groot deel van de schepen in optocht met muziek, vlaggen en kinderen uit de buurten rond het kanaal richting Museumhaven. De andere schepen verzamelen zich aan de westkant van de (vaste) Prins Hendrikbrug. Die moet nog een keer beweegbaar worden maar daar gaat het nu even niet over. En er vindt iets héél officieels plaats. Wat en hoe gaan we nog bedenken. Schrijver Henk de Vries vertelt ons aan het eind van de middag in Theater De Bres het Verhaal van het Kanaal, met oude foto’s en films. En met muziek en een borrel.
  • Zaterdag zijn er allerlei wateractiviteiten: suppen, roeien, rondvaart met pramen en nog veel meer.
  • Zondagmorgen begint met het schippersontbijt, aan lange tafels op de kade. En als het regent in de Terra Nova. De schippers die de aanbrengtocht over het wad gaan doen hebben een palaver en in de middag vaart het ‘westelijke’ deel van de vloot naar Dokkum. Waar ze weer feestelijk ontvangen worden.
  • En op maandag tenslotte verlaten de schepen die aan de oostkant liggende stad via het dan officieel geopende Nieuwe Kanaal en het Prinses Margrietkanaal richting Groningen.

Klik voor meer informatie over ‘Winschoten’ en de aanbrengtochten op deze link.

Zeg nou zelf, daar wil je bij zijn, toch? Mail voor aanmelden of meer informatie aan info@museumhavenleeuwarden.nl of noorderschippers@lvbhb.nl

Nieuwe Kanaal op ansichtkaart uit periode 1900-1918. Collectie Zuiderzeemuseum, CC-BY-SA 4.0