afbeelding1100 jaar geleden vond schipper Arie Kreuk uit Nieuwerkerk a/d IJssel het zelflossysteem uit. Dat moet gevierd. Daarom houdt Ko Blok, eigenaar van de zandaak Door Gunst Verkregen tweemaal een lezing.
De uitvinding van de zelflosinstallatie was van grote betekenis voor de rol van de binnenvaart bij het vervoer van zand en grind. Honderden schepen zijn ooit voorzien van een zelflosinstallatie. Veel Vreeswijkse schippers voeren ermee, maar ook elders in het land zoals in de Groninger Veenkolonies. De laatste zelflossers waren tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw actief.
Ko Blok vertelt eerst op zondag 13 november hierover tijdens de Winkler Prinsdag in het Veenkoloniaal Museum in Veendam. Inloop vanaf 13.30 met koffie/koek.  Aanvang 14.00
Het Veenkoloniaal Museum is gevestigd op MUSEUMPLEIN 5, 9641 AD in Veendam
Voor meer informatie op de website van het museum.
Op zaterdag 10 december presenteert hij zijn verhaal op de Middag van het Zelflossen op de Museumwerf Vreeswijk.
Programma:
12.30 uur    Ontvangst met koffie of thee in het Theehuys van de Museumwerf
13.30 uur    Lezing “100 jaar zelflossen” door Ko Blok in de Expositieruimte
14.30 uur    pauze
15.00 uur    Foto- en filmpresentatie van VreeswijkVolVaart met
 o.a. het NK Baklopen
15.30 uur    Fotobeurs foto-/filmmateriaal zelflossen
 en bezoek tentoonstelling 100 jaar zelflossen
Als bijdrage in de kosten van deze middag vraagt de werf € 5,- per persoon. (Incl. 1 kopje koffie/thee, muntje gratis verkrijgbaar bij de balie.) Meldt u zich a.u.b. tijdig aan via de mail  o.v.v. Middag zelflossen. Parkeren kunt u in buurt van de Museumwerf. Invalidenplaatsen zijn aanwezig. Museumwerf Vreeswijk bevindt zich aan Wierselaan 113, 3433 ZS Nieuwegein.
Info via de website.