Verbinding AIS en computer

Om je AIS te kunnen verbinden met je computer (laptop/PC/Raspberry pi) heb je een kabel nodig.

Doorgaans heeft een AIS een zogenaamde seriële aansluiting. Dit is een aansluiting met in totaal 9 gaatjes in twee rijtjes (5 boven en 4 beneden). Hierin past een kabel met een stekker met evenzoveel pennetjes.

Seriële poorten waren vrij algemeen qua beschikbaarheid tot de standaard grotendeels “vervangen” is door USB (Universal Serial Bus).

Soms heeft je PC of laptop nog wel een seriële aansluiting en die ziet er dan vrijwel gelijk uit aan die op je AIS maar heeft dan doorgaans pennetjes.

Als je dat hebt, moet je een “gewone” seriële verlengkabel hebben met aan een kant dus 9 pennetjes en aan de andere kant 9 gaatjes.

Een mogelijke kandidaat hiervoor is:

Seriële kabel

Die specifieke kabel is twee meter lang en kost nog geen 10 euro.
Heb je een afstand tussen je AIS en je PC die duidelijk langer is dan 2 meter dan zul je een langere kabel nodig hebben. Communicatie over een seriële kabel is overigens qua snelheid wel beperkt. Langere kabels dan zeg een meter of 5 zou ik zeker niet nemen. Het risico op storing wordt dan te groot met gebruik van de standaardsnelheden waarmee de AIS de data er uit spuugt.

Vaak is het tegenwoordig zo dat er op je computer een USB-poort zit die bruikbaar is voor dataoverdracht tussen je AIS en je computer. Een bruikbare (conversie) kabel hiervoor is b.v.:

Serieel-USB kabel

Wel wat duurder dan een standaard seriële kabel maar dat komt feitelijk omdat in een van de stekkers een soort omzetting plaatsvindt van de ene standaard naar de andere.
Deze specifieke kabel is 1.8 meter lang. Voor langere afstanden geldt ook hier dat je mogelijk last kunt krijgen met juiste overdracht van de gegevens.

Juist configureren van de snelheid

Let er bij het configureren op dat de AIS standaard gegevens “uitspuugt” met een snelheid van 38400 bits per seconde (38400 bps).
Er zijn meer instellingen voor seriële poorten maar die staan doorgaans goed.

In de software OpenCPN moet je aangeven dat je seriële poort daar ook op moet worden ingesteld anders werkt het niet. Als je AIS “zendt” met 38400 en je poort “luistert” b.v. met 4800 dan krijg je echt geen zichtbare data binnen in je programma.

Er gaat overigens niks kapot als je in eerste instantie de snelheid niet goed hebt staan. Hij doet het alleen niet…

Resultaat

Als alles goed gegaan is, je AIS staat aan en je OpenCPN laat het stukje kaart zien waarop je je bevindt, verschijnen automatisch je eigen schip en de schepen in de directe omgeving in beeld.

Fouten zoeken

Als niet alles goed gegaan is dan krijg je dus geen zichtbare AIS-objecten in beeld. Als dat het geval is, vind je onder de instellingen van OpenCPN en dan onder de tab Verbindingen een aanvinkvakje waarmee je het NMEA debug window aan kunt zetten. Dat laat zien wat er binnenkomt op de poort die je hebt ingesteld als zijnde de poort waar de gegevens vandaan moeten komen.
Als je dat window aan hebt staan, kan je rustig eens gaan rommelen met de ingestelde poort.
Check vooral dus de ingestelde snelheid en of de poortinstellingen op 8N1 staan.
Als je dat hebt, moet je controleren of je kabel(s) goed vast zitten en het niet per ongeluk een zogenaamde crosskabel is (hierbij zijn pen 2 en 3 gekruist in de kabel).

Overigens is het best leuk dat window sowieso een keer aan te zetten. Er komt een heleboel tekst voorbij waar je mogelijk af en toe wat in herkent als een scheepsnaam, een bestemming etc.